- All
- Listy z podróży
- Notki degustacyjne
- Podróże z winem
- Przepisy
- Relacje
- Świat wina
- Tajniki kuchni
- Tradycje
- Wiedza o winie
- Wino i Kuchnia
- Wokół stołu
- Wydarzenia
Wino z Biedronki – Merlot/Touriga Nacional, Tejo, Portugalia
Zupa z grzybów leśnych na białym winie w 2 wydaniach
Albariño – opis szczepu, ciekawostki, wine&food pairing
Vinho Verde DOC, Adega Coop, Ponte da Barca, 2022
CHABLIS; DOMAINE CHRISTINE, ELODIE & PATRICK CHALMEAU; 2022
Barolo vs Barbaresco
Winna Włoska Wyprawa k8k.pl – przystanek 1
Śródziemnomorskie wino ziołowe
Figi zapiekane z kozim serem
Nalewka i syrop z zielonych orzechów włoskich – cz.1
Lemoniadka – naturalny izotonik
Wine Lovers Awards 2022
Zupa-krem z białych szparagów
Pączki. Najlepszy przepis.
Jak dobrać wino do pizzy?
Furmint, Dry Tokaj, Bodvin Wines, 2019
Najczęstsze wady wina
Warsztat sensoryczny cz.1 – aromaty w winie
Kokosanki
Ciasto pomarańczowe
Jak wybrać wino do grzańca
Abbotts & Delaunay – Le Palajo Chardonnay Domaine da la Metaire d’Alon AOP Limoux – organic 2018
Grzaniec staropolski
Winzer Krems – Kremser Goldberg Gruner Veltliner 2017
Velo 22. Food&Bar – recenzja
Krem z pieczonej dyni z serem feta i pudrem z orzechów
Chałka śniadaniowa
Vinho Regional, Tejo, Reserva 2020
Pošip, Čara, 2019
Feta pieczona z pomidorami
Wino: deska przekąsek
Przekąski i wino
Nalewka z płatków dzikiej róży
Król Riesling – degustacja
Tunderrozsa, Vida Peter, Szekszard, 2020
Maślana młoda kapustka
Drożdżowe bułeczki winno-pomarańczowe
Nakrycie pełne
Chips serowo-ziołowy
Ciasto kakaowe z żurawiną i orzechami
Wino pod żaglami – winnice Dalmacji
Krem z porów i białych warzyw
[Wino i kuchnia] Wino i ser
Dzień Kobiet – siła kobiet
Roladki z bakłażana (Badrijani nigvzit)
Co to jest wino?
Faworki vel chrust
3 Gardens, Langmeil, Barossa Valley, Australia
[Wino i kuchnia] Wino i wędliny
Skąd się wzięły Święta – przepisy staropolskie
[Wino i kuchnia] Wino na Wigilię
Zielona alternatywa szakszuki
Ossobuco wołowe
Czerwony chłodnik warzywny – idealny na upały
Dietetyczne ciasteczka lawendowe
Międzynarodowy Konkurs Win Carpatia Vini 2020
Bodega Lagarde Goes Pink
Marynowane liście winogron
Chardonnay, Morning Fog, Wente
Zestaw grillowy „Towarzyska Rybka”
Gruner Veltliner Terassen, Leth
Okładniczki z pesto
Jak przygotować się do degustacji wina
Jajka faszerowane na 6 sposobów
Nalewka na miodzie i białym winie
Mikstura wspierająca odporność
Oponki
Mule z figami w białym winie
Temperatury serwowania wina
Napój z białego wina i miodu
Hungarian Wines – The Best Of
Enoexpo 2019
Ciacho jogurtowe z malinami
Babeczki z kremem budyniowym, czekoladą i masłem orzechowym
Tarta z rydzami i podgrzybkami
Risotto z grzybami leśnymi
Chłodnik z buraków pieczonych w popiele
La Celia, Pioneer Reserve, Chardonnay, 2014. Uco Valley, Argentyna.
Ekstra-serniczki na zimno
Colnago, Plavac Mali, Sv. Klment, Hvar, 2015
Bułeczki cynamonowe z migdałami i orzechami
Chłodnik ogórkowy z prażonymi orzechami
Wykwintna sałatka z arbuza
Ciasteczka z orzechów nerkowca
Marcepanki na Maderze
Śmigus Dyngus
Moje ulubione polskie wina musujące
Baron de Ley, 3- Vinas Blanco Reseva, 2015
Szöllősi Pincészet, Nészmely, Pinot Noir, 2017
Zapiekanka z cielęciną
Zasady przechowywania wina
Dzień Zakochanych… w winie
Czekoladowe muffiny na porto
Villa Caviciana Lorenzo 2015 White Sparking, 11,5%, Włochy
Agrolaguna Adriana 2016 Rose, Chorwacja
Wino 3 Passo Rosso
Pieczone jabłka z orzechami
Grzaniec staropolski
Sylwestrowo – Noworoczne życzenia 2018/1019
Kir Royal
Bigos litewski – idealny na Sylwestra (przepis staropolski)
Sylwestrowa legenda
Boże Narodzenie – wierzenia i tradycje
Konferencja „Perspektywy rozwoju polskiego winiarstwa”
„Czekając na męża” – Andrzejki
„Święta Katarzyna śmiechem, święty Andrzej grzechem”
(nie)Winne pocałunki
Krem grzybowy na białym winie z chipsem serowym
Rydze w sosie winno – śmietanowym
LConcept 13 Kraków
Wine Expo Poland – warsztaty i degustacja komentowana, cz. 1
Dożynki – tradycje, wierzenia, historia
O makaronie słów kilka
Lodowe miseczki
Curry z boczniakami
Aksamitka – Kopciuszek w ogrodzie i na balkonie
Panierowane boczniaki z „gruzińską solą”
Wokół stołu – jak to ugryźć – raki, owoce morza, kawior
Restauracja Armeńska
Chorwackie faszerowane kalmary
Inna Bajka – opinia
Rozmarynowe risotto z kurkami
Nalewka z zielonych orzechów włoskich – cz. 2
Nagietkowe love
Dzień Ojca z galaretką z prosecco
Kotleciki z łososia i kaszy jaglanej z sosem miętowo-czosnkowym
KAC – czym jest i jak sobie z nim poradzić
Bento – hambagu
Wokół stołu – jak to ugryźć – grill
Dzień Dziecka – staropolska zupa czekoladowa i nowoczesne żelki
Turkish delights
Zielony chłodnik idealny na upały
Gruzja – Gruzińska Droga Wojenna
La Maldita i miniserniczki na zimno na Dzień Mamy
Gruzja – Tbilisi
Najlepsze placki ziemniaczane
Wokół stołu – nakrycie podstawowe
Majówka – Zestaw grillowy 2 + kropelka historii
Wokół stołu – jak to ugryźć, cz. 2 – SUSHI
Szakszuka – idealne śniadanie
Zestaw grillowy + Origen Sauvignon Blanc 2017
Na łące i w ogrodzie – „miód” mniszkowy
Wokół stołu – pięć przykazań, jak zachować się przy stole.
Japońskie śniadanie w Ka Udon Bar
Najlepsze chrupiące naleśniki
Pieczony bakłażan
Niedziela Palmowa. Palmy. Tradycja, symbolika, wierzenia
Kruche babeczki z nadzieniem pomarańczowo-czekoladowym
Pasztecik na kruchym spodzie
Willowglen i zupa chrzanowa
Najlepszy mazurek pomarańczowy – przepis staropolski
Babka parzona – przepis staropolski dla odważnych
Wielkanoc – wprowadzenie
Lunchbox w stylu japońskim (dla 2 osób)
Risotto – włoska robota
Skąd się wziął Dzień Kobiet?
Najlepsze moskole polecają się na śniadanko
Novy Jicin i Stramberk – najlepsze kąski
Kuchnia gruzińska – warsztaty
Lepszych gofrów nie znajdziecie – przepis
Filipa18 – recenzja
Walentynkowy przepis ratunkowy + ciekawa historia
Skąd się wziął Tłusty Czwartek?
Tłustoczwartkowy SWEETSBOOK
Babeczki z ciasta francuskiego z crème pâtissière z koniakiem i owocami
Najlepsze faworki
Alkoetykieta
Pomysł na kolację/śniadanko – maślane tosty z salsą z pomidorów i awokado
Mule „po francusku”
Kutia – tradycyjne wigilijne danie kresowe
Skąd się wzięły Święta – część III – zimowy staropolski savoir-vivre, jakże aktualny i dziś
Huhu ha! Huhu ha! Nasza zima zła… My się zimy nie boimy, czyli zimowy savoir vivre
Skąd się wzięły Święta Bożego Narodzenia – część I
Korzenne tofu serwowane na pomarańczy, z prażonymi kasztanami i pyłkiem kwiatowym
Krótka historia pewnego romansu – smażone tofu w miodzie faceliowym
Pomysł na… Truskawkowe Mikołaje
Grillowane przegrzebki z sałatką z fenkuła i sosem z papai z musztardą wasabi
Pudełkowy obiad mocy – przepis
Przepis na… quilling!
Rosołek jak u Mamy – przepis
w-SPA-niały weekend – recenzja Mercure Krynica Resort&SPA
Rozkładamy DYNIĘ na czynniki pierwsze
Chrupiące pierożki miodowo-cynamonowe z nadzieniem z ricotty i orzechów laskowych
Wino Origen Gran Reserva 2012 – recenzja
Pizza&wine party
Austriacka zupa rieslingowa
1000!!
Krem z pieczonych buraków z czosnkiem na bulionie z białym winem, serem feta i grzankami
Ptysie z koniakowym crème pâtissière
Zupa w stylu ramen – historia z dreszczykiem
Mule w białym winie
Pomysł na przekąskę – hummusowe trio
Pomysł na kolację… KREWETKI
„Pasztecik” z ciecierzycy
Kukurydza „Niebo w gębie”
Winnica Srebrna Góra
Zupa z prawdziwków na rieslingu
Awantura o ramen
Kruche babeczki z pastą z zielonego groszku
Odwodnienie – śmiertelne zagrożenie. Garść informacji i super przepis
Bułeczki oliwne z miętą
Shake zdrowia na upały – czyli co ma w sobie koper i dlaczego warto jeść kwaśne mleko
Na Dzień Ojca
Pasta z ciecierzycy i cukinii
Ka Udon Bar – nie zepsujcie tego!
Fit-pulpeciki w sosie warzywnym – przepis
Krem z białych szparagów – przepis
Na Dzień Dziecka placki ziemniaczane „jak za dzieciaka” – przepis
Listy z podróży – Hakone i Tonosawa
Takoyaki jak z Osaki
Listy z podróży – w Kobe na kobe
Listy z podróży + przepis – Osaka
Miso-shiru – historia prawdziwa – przepis
Wiosenne roladki z cukinii i koziego sera
Kapuśniak z kociołka myśliwskiego
Barszcz ukraiński – przepis prawdziwy
Podwójnie czekoladowe mrożone serniczki z jadalnymi kwiatami i frużeliną pomarańczową
Enoteka Pergamin – ostatni przystanek na tej edycji Fine Diningowej mapy
Ciąg dalszy festiwalu, czyli Qualita – strach się bać ;).
Albertino – dlaczego mi to zrobiłaś?
Pączkowy Robin Hood
EEEE tam – czy faktycznie nie ma się czym martwić? KONSERWANTY w żywności
Cynamonowe kolorowe bezy
Czekoladowy mus z frużeliną mango-gruszkową
Bezy, wino i papierosy – z przymrużeniem oka
O usuwaniu „genu otyłości” – ku przestrodze
Zimowy „deser” jogurtowy z jabłkami i orzechami
„Nać klijent, nać pannn” – 7 grzechów klientów restauracji
Opłakane są skutki picia wódki
Pieczone pierożki z mięsem „z rosołu”
Proteinowy ciasteczkowy serniczek na zimno
Dzień Babci – kulinarne wspomnienie
Gdy wódeczka się rozlała, czyli jak domowo poradzić sobie z kacem + przepis
7 grzechów głównych polskich (i pewnie nie tylko) restauratorów/szefów/kucharzy, które grają mi na nerwach – felieton
Krążki ziemniaczane z boczkiem i mozzarellą, czyli jedzenie nie pyta, jedzenie rozumie
Pieczone kotleciki z soczewicy z nasionami konopi
Polentowa przekąska
Surf&Turf a’la Kate’s Kitchen
Żeberka w marynacie miodowo – musztardowej – przepis
Domowa granola żurawinowo – cynamonowa i śniadanko z turbodoładowaniem – aż 2 przepisy w 1
Na rozgrzewkę grzane wino – przepis
Poświąteczne rozważania – felieton
„SUPERFOODS, czyli żywność o wysokiej wartości odżywczej” – recenzja
Żeberka wieprzowe w sosie piwno-grzybowo-śliwkowym w żeliwnym kotle duszone – przepis
Prażona ciecierzyca – przepis
Żeberka z sosem śliwkowym – przepis
Korzenny twarożek śniadaniowy z orzechami – przepis
Gulasz z ogniska – genialny pomysł na Sylwestra przy ognisku – przepis
„Jaglany detoks” – recenzja
Chutney „z paleniska” – przepis
Lubię zimowe wieczory – felieton
Karma is a bitch – felieton na gorzko
Urodziny, urodziny i turboczekoladowy tort – felieton
Cynamonowy deser serowy
Pieczony placek ziemniaczany – przepis
„Napój reanimacyjny” – przepis
Gulasz z cielęciny w węgierskim stylu – przepis
Idealnie prosty, słoneczny sernik na zimno
Omlet – prosty przepis na sycące śniadanie
Gdy wódeczka już się rozlała, czyli jak domowo poradzić sobie z kacem + przepis
Deser jaglany – przepis
Ciastki na legalu – przepis
Klasyczne postanowienie noworoczne – jak go uniknąć
Pokaż Kotku, co masz w środku – cukier jest (prawie) wszędzie
Dla równowagi, czyli co jeść
Telewizja kłamie, czyli wiesz, co jesz?
Chleb z siemieniem lnianym – przepis
Jak to z tymi piątkami jest…?
Rozmarynowe pierożki razowe – przepis
Okiem dietetyka – wstęp
Warto mieć marzenia
O jedzeniu – kiedyś i dziś
Zupełnie wyjątkowa zupa grzybowa – przepis
Wspomnienie pewnych wakacji, czyli szaszłyki z sera halloumi – przepis
Śladami Makłowicza – Gdzie zjeść w Splicie
Moje, Twoje, nasze boje – o rzucaniu palenia
Metamorfozy – skąd te pomysły?
Od czegoś trzeba zacząć…