2024-01-25Restauracja Kaczka i Wino 2024-01-23Villa Elise Park Pension 2024-01-17Jak dobrać wino do pizzy? 2024-01-02Newsletter na rok 2024 2023-12-28Francja-Elegancja – degustacja win i serów 2023-12-26Jak wybrać wino do grzańca 2023-12-19[Wino i kuchnia] Wino do karpia 2023-12-19Targi WINO 2024 – Targi polskich win i winnic 2023-12-16[Wino i kuchnia] Wino na wigilijny stół 2023-11-27Wino z Biedronki – Merlot/Touriga Nacional, Tejo, Portugalia 2023-10-16Zupa z grzybów leśnych na białym winie w 2 wydaniach 2023-09-07Albariño – opis szczepu, ciekawostki, wine&food pairing 2023-08-28Vinho Verde DOC, Adega Coop, Ponte da Barca, 2022 2023-06-15CHABLIS; DOMAINE CHRISTINE, ELODIE & PATRICK CHALMEAU; 2022 2023-05-02Barolo vs Barbaresco 2023-04-28Winna Włoska Wyprawa k8k.pl – przystanek 1 2022-07-20Śródziemnomorskie wino ziołowe 2022-07-09Figi zapiekane z kozim serem 2022-06-28Nalewka i syrop z zielonych orzechów włoskich – cz.1 2022-06-26Lemoniadka – naturalny izotonik 2022-06-24Wine Lovers Awards 2022 2022-05-15Zupa-krem z białych szparagów 2022-02-17Pączki. Najlepszy przepis. 2022-02-01Furmint, Dry Tokaj, Bodvin Wines, 2019 2022-01-06Najczęstsze wady wina 2022-01-03Warsztat sensoryczny cz.1 – aromaty w winie 2022-01-03Kokosanki 2021-12-22Ciasto pomarańczowe 2021-12-09Abbotts & Delaunay – Le Palajo Chardonnay Domaine da la Metaire d’Alon AOP Limoux – organic 2018 2021-12-06Grzaniec staropolski 2021-11-18Winzer Krems – Kremser Goldberg Gruner Veltliner 2017 2021-11-08Velo 22. Food&Bar – recenzja 2021-11-02Krem z pieczonej dyni z serem feta i pudrem z orzechów 2021-10-18Chałka śniadaniowa 2021-09-20Vinho Regional, Tejo, Reserva 2020 2021-07-26Pošip, Čara, 2019 2021-07-15Feta pieczona z pomidorami 2021-07-06Wino: deska przekąsek 2021-07-03Przekąski i wino 2021-06-16Nalewka z płatków dzikiej róży 2021-06-01Król Riesling – degustacja 2021-05-30Tunderrozsa, Vida Peter, Szekszard, 2020 2021-04-16Maślana młoda kapustka 2021-04-09Drożdżowe bułeczki winno-pomarańczowe 2021-03-29Nakrycie pełne 2021-03-24Chips serowo-ziołowy 2021-03-24Ciasto kakaowe z żurawiną i orzechami 2021-03-22Wino pod żaglami – winnice Dalmacji 2021-03-18Krem z porów i białych warzyw 2021-03-16[Wino i kuchnia] Wino i ser 2021-03-08Dzień Kobiet – siła kobiet 2021-02-26Roladki z bakłażana (Badrijani nigvzit) 2021-02-26Co to jest wino? 2021-02-10Faworki vel chrust 2021-02-073 Gardens, Langmeil, Barossa Valley, Australia 2021-01-04[Wino i kuchnia] Wino i wędliny 2020-12-21Skąd się wzięły Święta – przepisy staropolskie 2020-12-20[Wino i kuchnia] Wino na Wigilię 2020-11-30Zielona alternatywa szakszuki 2020-08-14Ossobuco wołowe 2020-08-08Czerwony chłodnik warzywny – idealny na upały 2020-07-27Dietetyczne ciasteczka lawendowe 2020-07-11Międzynarodowy Konkurs Win Carpatia Vini 2020 2020-07-01Bodega Lagarde Goes Pink 2020-06-24Marynowane liście winogron 2020-06-23Chardonnay, Morning Fog, Wente 2020-06-22Zestaw grillowy „Towarzyska Rybka” 2020-06-22Gruner Veltliner Terassen, Leth 2020-05-31Okładniczki z pesto 2020-05-05Jak przygotować się do degustacji wina 2020-04-07Jajka faszerowane na 6 sposobów 2020-03-25Nalewka na miodzie i białym winie 2020-03-22Mikstura wspierająca odporność 2020-02-19Oponki 2020-02-08Mule z figami w białym winie 2020-02-07Temperatury serwowania wina 2020-01-19Napój z białego wina i miodu 2020-01-18Hungarian Wines – The Best Of 2019-12-02Enoexpo 2019 2019-10-04Ciacho jogurtowe z malinami 2019-09-18Babeczki z kremem budyniowym, czekoladą i masłem orzechowym 2019-09-04Tarta z rydzami i podgrzybkami 2019-08-28Risotto z grzybami leśnymi 2019-08-07Chłodnik z buraków pieczonych w popiele 2019-08-01La Celia, Pioneer Reserve, Chardonnay, 2014. Uco Valley, Argentyna. 2019-07-31Ekstra-serniczki na zimno 2019-07-24Colnago, Plavac Mali, Sv. Klment, Hvar, 2015 2019-07-21Bułeczki cynamonowe z migdałami i orzechami 2019-06-27Chłodnik ogórkowy z prażonymi orzechami 2019-06-18Wykwintna sałatka z arbuza 2019-05-11Ciasteczka z orzechów nerkowca 2019-05-09Marcepanki na Maderze 2019-04-22Śmigus Dyngus 2019-04-11Moje ulubione polskie wina musujące 2019-04-11Baron de Ley, 3- Vinas Blanco Reseva, 2015 2019-04-10Szöllősi Pincészet, Nészmely, Pinot Noir, 2017 2019-03-31Zapiekanka z cielęciną 2019-03-26Zasady przechowywania wina 2019-02-14Dzień Zakochanych… w winie 2019-02-13Czekoladowe muffiny na porto 2019-01-28Villa Caviciana Lorenzo 2015 White Sparking, 11,5%, Włochy 2019-01-24Agrolaguna Adriana 2016 Rose, Chorwacja 2019-01-23Wino 3 Passo Rosso 2019-01-14Pieczone jabłka z orzechami 2019-01-04Grzaniec staropolski 2018-12-31Sylwestrowo – Noworoczne życzenia 2018/1019 2018-12-30Kir Royal 2018-12-30Bigos litewski – idealny na Sylwestra (przepis staropolski) 2018-12-28Sylwestrowa legenda 2018-12-19Boże Narodzenie – wierzenia i tradycje 2018-12-06Konferencja „Perspektywy rozwoju polskiego winiarstwa” 2018-11-30„Czekając na męża” – Andrzejki 2018-11-24„Święta Katarzyna śmiechem, święty Andrzej grzechem” 2018-11-03(nie)Winne pocałunki 2018-10-28Krem grzybowy na białym winie z chipsem serowym 2018-10-24Rydze w sosie winno – śmietanowym 2018-10-19LConcept 13 Kraków 2018-10-01Wine Expo Poland – warsztaty i degustacja komentowana, cz. 1 2018-08-13Dożynki – tradycje, wierzenia, historia 2018-08-08O makaronie słów kilka 2018-08-03Lodowe miseczki 2018-08-02Curry z boczniakami 2018-07-24Aksamitka – Kopciuszek w ogrodzie i na balkonie 2018-07-23Panierowane boczniaki z „gruzińską solą” 2018-07-17Wokół stołu – jak to ugryźć – raki, owoce morza, kawior 2018-07-12Restauracja Armeńska 2018-07-10Chorwackie faszerowane kalmary 2018-07-09Inna Bajka – opinia 2018-07-03Rozmarynowe risotto z kurkami 2018-07-02Nalewka z zielonych orzechów włoskich – cz. 2 2018-06-28Nagietkowe love 2018-06-23Dzień Ojca z galaretką z prosecco 2018-06-20Kotleciki z łososia i kaszy jaglanej z sosem miętowo-czosnkowym 2018-06-15KAC – czym jest i jak sobie z nim poradzić 2018-06-08Bento – hambagu 2018-06-03Wokół stołu – jak to ugryźć – grill 2018-06-01Dzień Dziecka – staropolska zupa czekoladowa i nowoczesne żelki 2018-05-30Turkish delights 2018-05-29Zielony chłodnik idealny na upały 2018-05-28Gruzja – Gruzińska Droga Wojenna 2018-05-25La Maldita i miniserniczki na zimno na Dzień Mamy 2018-05-23Gruzja – Tbilisi 2018-05-09Najlepsze placki ziemniaczane 2018-05-05Wokół stołu – nakrycie podstawowe 2018-05-01Majówka – Zestaw grillowy 2 + kropelka historii 2018-04-29Wokół stołu – jak to ugryźć, cz. 2 – SUSHI 2018-04-25Szakszuka – idealne śniadanie 2018-04-23Zestaw grillowy + Origen Sauvignon Blanc 2017 2018-04-20Na łące i w ogrodzie – „miód” mniszkowy 2018-04-18Wokół stołu – pięć przykazań, jak zachować się przy stole. 2018-04-16Japońskie śniadanie w Ka Udon Bar 2018-04-09Najlepsze chrupiące naleśniki 2018-03-27Pieczony bakłażan 2018-03-25Niedziela Palmowa. Palmy. Tradycja, symbolika, wierzenia 2018-03-23Kruche babeczki z nadzieniem pomarańczowo-czekoladowym 2018-03-22Pasztecik na kruchym spodzie 2018-03-21Willowglen i zupa chrzanowa 2018-03-20Najlepszy mazurek pomarańczowy – przepis staropolski 2018-03-19Babka parzona – przepis staropolski dla odważnych 2018-03-18Wielkanoc – wprowadzenie 2018-03-14Lunchbox w stylu japońskim (dla 2 osób) 2018-03-12Risotto – włoska robota 2018-03-08Skąd się wziął Dzień Kobiet? 2018-03-04Najlepsze moskole polecają się na śniadanko 2018-03-02Novy Jicin i Stramberk – najlepsze kąski 2018-02-28Kuchnia gruzińska – warsztaty 2018-02-25Lepszych gofrów nie znajdziecie – przepis 2018-02-15Filipa18 – recenzja 2018-02-14Walentynkowy przepis ratunkowy + ciekawa historia 2018-02-08Skąd się wziął Tłusty Czwartek? 2018-02-07Tłustoczwartkowy SWEETSBOOK 2018-02-04Babeczki z ciasta francuskiego z crème pâtissière z koniakiem i owocami 2018-02-01Najlepsze faworki 2018-01-17Alkoetykieta 2018-01-10Pomysł na kolację/śniadanko – maślane tosty z salsą z pomidorów i awokado 2018-01-04Mule „po francusku” 2017-12-23Kutia – tradycyjne wigilijne danie kresowe 2017-12-23Skąd się wzięły Święta – część III – zimowy staropolski savoir-vivre, jakże aktualny i dziś 2017-12-22Huhu ha! Huhu ha! Nasza zima zła… My się zimy nie boimy, czyli zimowy savoir vivre 2017-12-21Skąd się wzięły Święta Bożego Narodzenia – część I 2017-12-18Korzenne tofu serwowane na pomarańczy, z prażonymi kasztanami i pyłkiem kwiatowym 2017-12-15Krótka historia pewnego romansu – smażone tofu w miodzie faceliowym 2017-12-10Pomysł na… Truskawkowe Mikołaje 2017-12-08Grillowane przegrzebki z sałatką z fenkuła i sosem z papai z musztardą wasabi 2017-12-06Pudełkowy obiad mocy – przepis 2017-12-04Przepis na… quilling! 2017-11-29Rosołek jak u Mamy – przepis 2017-11-28w-SPA-niały weekend – recenzja Mercure Krynica Resort&SPA 2017-11-17Rozkładamy DYNIĘ na czynniki pierwsze 2017-11-16Chrupiące pierożki miodowo-cynamonowe z nadzieniem z ricotty i orzechów laskowych 2017-11-06Wino Origen Gran Reserva 2012 – recenzja 2017-11-01Pizza&wine party 2017-10-31Austriacka zupa rieslingowa 2017-10-271000!! 2017-10-25Krem z pieczonych buraków z czosnkiem na bulionie z białym winem, serem feta i grzankami 2017-10-20Ptysie z koniakowym crème pâtissière 2017-10-19Zupa w stylu ramen – historia z dreszczykiem 2017-10-11Mule w białym winie 2017-10-04Pomysł na przekąskę – hummusowe trio 2017-10-03Pomysł na kolację… KREWETKI 2017-09-26„Pasztecik” z ciecierzycy 2017-09-22Kukurydza „Niebo w gębie” 2017-09-19Winnica Srebrna Góra 2017-09-18Zupa z prawdziwków na rieslingu 2017-08-17Awantura o ramen 2017-08-16Kruche babeczki z pastą z zielonego groszku 2017-08-09Odwodnienie – śmiertelne zagrożenie. Garść informacji i super przepis 2017-08-01Bułeczki oliwne z miętą 2017-07-22Shake zdrowia na upały – czyli co ma w sobie koper i dlaczego warto jeść kwaśne mleko 2017-06-23Na Dzień Ojca 2017-06-13Pasta z ciecierzycy i cukinii 2017-06-09Ka Udon Bar – nie zepsujcie tego! 2017-06-08Fit-pulpeciki w sosie warzywnym – przepis 2017-06-05Krem z białych szparagów – przepis 2017-06-01Na Dzień Dziecka placki ziemniaczane „jak za dzieciaka” – przepis 2017-05-30Listy z podróży – Hakone i Tonosawa 2017-05-23Takoyaki jak z Osaki 2017-05-17Listy z podróży – w Kobe na kobe 2017-05-16Listy z podróży + przepis – Osaka 2017-05-10Miso-shiru – historia prawdziwa – przepis 2017-03-20Wiosenne roladki z cukinii i koziego sera 2017-03-16Kapuśniak z kociołka myśliwskiego 2017-03-11Barszcz ukraiński – przepis prawdziwy 2017-03-09Podwójnie czekoladowe mrożone serniczki z jadalnymi kwiatami i frużeliną pomarańczową 2017-02-28Enoteka Pergamin – ostatni przystanek na tej edycji Fine Diningowej mapy 2017-02-27Ciąg dalszy festiwalu, czyli Qualita – strach się bać ;). 2017-02-24Albertino – dlaczego mi to zrobiłaś? 2017-02-23Pączkowy Robin Hood 2017-02-21EEEE tam – czy faktycznie nie ma się czym martwić? KONSERWANTY w żywności 2017-02-15Cynamonowe kolorowe bezy 2017-02-14Czekoladowy mus z frużeliną mango-gruszkową 2017-02-03Bezy, wino i papierosy – z przymrużeniem oka 2017-02-02O usuwaniu „genu otyłości” – ku przestrodze 2017-02-01Zimowy „deser” jogurtowy z jabłkami i orzechami 2017-01-31„Nać klijent, nać pannn” – 7 grzechów klientów restauracji 2017-01-27Opłakane są skutki picia wódki 2017-01-26Pieczone pierożki z mięsem „z rosołu” 2017-01-23Proteinowy ciasteczkowy serniczek na zimno 2017-01-21Dzień Babci – kulinarne wspomnienie 2017-01-20Gdy wódeczka się rozlała, czyli jak domowo poradzić sobie z kacem + przepis 2017-01-197 grzechów głównych polskich (i pewnie nie tylko) restauratorów/szefów/kucharzy, które grają mi na nerwach – felieton 2017-01-19Krążki ziemniaczane z boczkiem i mozzarellą, czyli jedzenie nie pyta, jedzenie rozumie 2017-01-18Pieczone kotleciki z soczewicy z nasionami konopi 2017-01-17Polentowa przekąska 2017-01-17Surf&Turf a’la Kate’s Kitchen 2017-01-11Żeberka w marynacie miodowo – musztardowej – przepis 2017-01-03Domowa granola żurawinowo – cynamonowa i śniadanko z turbodoładowaniem – aż 2 przepisy w 1 2016-12-28Na rozgrzewkę grzane wino – przepis 2016-12-27Poświąteczne rozważania – felieton 2016-12-22„SUPERFOODS, czyli żywność o wysokiej wartości odżywczej” – recenzja 2016-12-19Żeberka wieprzowe w sosie piwno-grzybowo-śliwkowym w żeliwnym kotle duszone – przepis 2016-12-14Prażona ciecierzyca – przepis 2016-12-12Żeberka z sosem śliwkowym – przepis 2016-12-09Korzenny twarożek śniadaniowy z orzechami – przepis 2016-12-07Gulasz z ogniska – genialny pomysł na Sylwestra przy ognisku – przepis 2016-12-06„Jaglany detoks” – recenzja 2016-12-05Chutney „z paleniska” – przepis 2016-12-01Lubię zimowe wieczory – felieton 2016-11-28Karma is a bitch – felieton na gorzko 2016-11-23Urodziny, urodziny i turboczekoladowy tort – felieton 2016-11-21Cynamonowy deser serowy 2016-11-18Pieczony placek ziemniaczany – przepis 2016-11-18„Napój reanimacyjny” – przepis 2016-11-16Gulasz z cielęciny w węgierskim stylu – przepis 2016-11-15Idealnie prosty, słoneczny sernik na zimno 2016-11-10Omlet – prosty przepis na sycące śniadanie 2016-11-04Gdy wódeczka już się rozlała, czyli jak domowo poradzić sobie z kacem + przepis 2016-11-03Deser jaglany – przepis 2016-10-26Ciastki na legalu – przepis 2016-10-24Klasyczne postanowienie noworoczne – jak go uniknąć 2016-10-21Pokaż Kotku, co masz w środku – cukier jest (prawie) wszędzie 2016-10-20Dla równowagi, czyli co jeść 2016-10-18Telewizja kłamie, czyli wiesz, co jesz? 2016-10-17Chleb z siemieniem lnianym – przepis 2016-10-14Jak to z tymi piątkami jest…? 2016-10-12Rozmarynowe pierożki razowe – przepis 2016-10-12Okiem dietetyka – wstęp 2016-10-10Warto mieć marzenia 2016-10-08O jedzeniu – kiedyś i dziś 2016-10-07Zupełnie wyjątkowa zupa grzybowa – przepis 2016-10-07Wspomnienie pewnych wakacji, czyli szaszłyki z sera halloumi – przepis 2016-10-07Śladami Makłowicza – Gdzie zjeść w Splicie 2016-10-07Moje, Twoje, nasze boje – o rzucaniu palenia 2016-10-06Metamorfozy – skąd te pomysły? 2016-10-06Od czegoś trzeba zacząć…
2021-12-09Abbotts & Delaunay – Le Palajo Chardonnay Domaine da la Metaire d’Alon AOP Limoux – organic 2018
2017-12-23Skąd się wzięły Święta – część III – zimowy staropolski savoir-vivre, jakże aktualny i dziś
2017-01-197 grzechów głównych polskich (i pewnie nie tylko) restauratorów/szefów/kucharzy, które grają mi na nerwach – felieton