- All
- Listy z podróży
- Notki degustacyjne
- Podróże z winem
- Przepisy
- Relacje
- Świat wina
- Tajniki kuchni
- Tradycje
- Wiedza o winie
- Wino i Kuchnia
- Wokół stołu
- Wydarzenia
-
Albariño – opis szczepu, ciekawostki, wine&food pairing
-
Vinho Verde DOC, Adega Coop, Ponte da Barca, 2022
-
CHABLIS; DOMAINE CHRISTINE, ELODIE & PATRICK CHALMEAU; 2022
-
Barolo vs Barbaresco
-
Winna Włoska Wyprawa k8k.pl – przystanek 1
-
Śródziemnomorskie wino ziołowe
-
Figi zapiekane z kozim serem
-
Nalewka i syrop z zielonych orzechów włoskich – cz.1
-
Lemoniadka – naturalny izotonik
-
Wine Lovers Awards 2022
-
Zupa-krem z białych szparagów
-
Pączki. Najlepszy przepis.
-
Jak dobrać wino do pizzy?
-
Furmint, Dry Tokaj, Bodvin Wines, 2019
-
Najczęstsze wady wina
-
Warsztat sensoryczny cz.1 – aromaty w winie
-
Kokosanki
-
Ciasto pomarańczowe
-
Jak wybrać wino do grzańca
-
Abbotts & Delaunay – Le Palajo Chardonnay Domaine da la Metaire d’Alon AOP Limoux – organic 2018
-
Grzaniec staropolski
-
Winzer Krems – Kremser Goldberg Gruner Veltliner 2017
-
Velo 22. Food&Bar – recenzja
-
Krem z pieczonej dyni z serem feta i pudrem z orzechów
-
Chałka śniadaniowa
-
Vinho Regional, Tejo, Reserva 2020
-
Zupa z grzybów leśnych na białym winie w 2 wydaniach
-
Pošip, Čara, 2019
-
Feta pieczona z pomidorami
-
Wino: deska przekąsek
-
Przekąski i wino
-
Nalewka z płatków dzikiej róży
-
Król Riesling – degustacja
-
Tunderrozsa, Vida Peter, Szekszard, 2020
-
Maślana młoda kapustka
-
Drożdżowe bułeczki winno-pomarańczowe
-
Nakrycie pełne
-
Chips serowo-ziołowy
-
Ciasto kakaowe z żurawiną i orzechami
-
Wino pod żaglami – winnice Dalmacji
-
Krem z porów i białych warzyw
-
[Wino i kuchnia] Wino i ser
-
Dzień Kobiet – siła kobiet
-
Roladki z bakłażana (Badrijani nigvzit)
-
Co to jest wino?
-
Faworki vel chrust
-
3 Gardens, Langmeil, Barossa Valley, Australia
-
[Wino i kuchnia] Wino i wędliny
-
Skąd się wzięły Święta – przepisy staropolskie
-
[Wino i kuchnia] Wino na Wigilię
-
Zielona alternatywa szakszuki
-
Ossobuco wołowe
-
Czerwony chłodnik warzywny – idealny na upały
-
Dietetyczne ciasteczka lawendowe
-
Międzynarodowy Konkurs Win Carpatia Vini 2020
-
Bodega Lagarde Goes Pink
-
Marynowane liście winogron
-
Chardonnay, Morning Fog, Wente
-
Zestaw grillowy “Towarzyska Rybka”
-
Gruner Veltliner Terassen, Leth
-
Okładniczki z pesto
-
Jak przygotować się do degustacji wina
-
Jajka faszerowane na 6 sposobów
-
Nalewka na miodzie i białym winie
-
Mikstura wspierająca odporność
-
Oponki
-
Mule z figami w białym winie
-
Temperatury serwowania wina
-
Napój z białego wina i miodu
-
Hungarian Wines – The Best Of
-
Enoexpo 2019
-
Ciacho jogurtowe z malinami
-
Babeczki z kremem budyniowym, czekoladą i masłem orzechowym
-
Tarta z rydzami i podgrzybkami
-
Risotto z grzybami leśnymi
-
Chłodnik z buraków pieczonych w popiele
-
La Celia, Pioneer Reserve, Chardonnay, 2014. Uco Valley, Argentyna.
-
Ekstra-serniczki na zimno
-
Colnago, Plavac Mali, Sv. Klment, Hvar, 2015
-
Bułeczki cynamonowe z migdałami i orzechami
-
Chłodnik ogórkowy z prażonymi orzechami
-
Wykwintna sałatka z arbuza
-
Ciasteczka z orzechów nerkowca
-
Marcepanki na Maderze
-
Śmigus Dyngus
-
Moje ulubione polskie wina musujące
-
Baron de Ley, 3- Vinas Blanco Reseva, 2015
-
Szöllősi Pincészet, Nészmely, Pinot Noir, 2017
-
Zapiekanka z cielęciną
-
Zasady przechowywania wina
-
Dzień Zakochanych… w winie
-
Czekoladowe muffiny na porto
-
Villa Caviciana Lorenzo 2015 White Sparking, 11,5%, Włochy
-
Agrolaguna Adriana 2016 Rose, Chorwacja
-
Wino 3 Passo Rosso
-
Pieczone jabłka z orzechami
-
Grzaniec staropolski
-
Sylwestrowo – Noworoczne życzenia 2018/1019
-
Kir Royal
-
Bigos litewski – idealny na Sylwestra (przepis staropolski)
-
Sylwestrowa legenda
-
Boże Narodzenie – wierzenia i tradycje
-
Konferencja “Perspektywy rozwoju polskiego winiarstwa”
-
“Czekając na męża” – Andrzejki
-
“Święta Katarzyna śmiechem, święty Andrzej grzechem”
-
(nie)Winne pocałunki
-
Krem grzybowy na białym winie z chipsem serowym
-
Rydze w sosie winno – śmietanowym
-
LConcept 13 Kraków
-
Wine Expo Poland – warsztaty i degustacja komentowana, cz. 1
-
Dożynki – tradycje, wierzenia, historia
-
O makaronie słów kilka
-
Lodowe miseczki
-
Curry z boczniakami
-
Aksamitka – Kopciuszek w ogrodzie i na balkonie
-
Panierowane boczniaki z “gruzińską solą”
-
Wokół stołu – jak to ugryźć – raki, owoce morza, kawior
-
Restauracja Armeńska
-
Chorwackie faszerowane kalmary
-
Inna Bajka – opinia
-
Rozmarynowe risotto z kurkami
-
Nalewka z zielonych orzechów włoskich – cz. 2
-
Nagietkowe love
-
Dzień Ojca z galaretką z prosecco
-
Kotleciki z łososia i kaszy jaglanej z sosem miętowo-czosnkowym
-
KAC – czym jest i jak sobie z nim poradzić
-
Bento – hambagu
-
Wokół stołu – jak to ugryźć – grill
-
Dzień Dziecka – staropolska zupa czekoladowa i nowoczesne żelki
-
Turkish delights
-
Zielony chłodnik idealny na upały
-
Gruzja – Gruzińska Droga Wojenna
-
La Maldita i miniserniczki na zimno na Dzień Mamy
-
Gruzja – Tbilisi
-
Najlepsze placki ziemniaczane
-
Wokół stołu – nakrycie podstawowe
-
Majówka – Zestaw grillowy 2 + kropelka historii
-
Wokół stołu – jak to ugryźć, cz. 2 – SUSHI
-
Szakszuka – idealne śniadanie
-
Zestaw grillowy + Origen Sauvignon Blanc 2017
-
Na łące i w ogrodzie – “miód” mniszkowy
-
Wokół stołu – pięć przykazań, jak zachować się przy stole.
-
Japońskie śniadanie w Ka Udon Bar
-
Najlepsze chrupiące naleśniki
-
Pieczony bakłażan
-
Niedziela Palmowa. Palmy. Tradycja, symbolika, wierzenia
-
Kruche babeczki z nadzieniem pomarańczowo-czekoladowym
-
Pasztecik na kruchym spodzie
-
Willowglen i zupa chrzanowa
-
Najlepszy mazurek pomarańczowy – przepis staropolski
-
Babka parzona – przepis staropolski dla odważnych
-
Wielkanoc – wprowadzenie
-
Lunchbox w stylu japońskim (dla 2 osób)
-
Risotto – włoska robota
-
Skąd się wziął Dzień Kobiet?
-
Najlepsze moskole polecają się na śniadanko
-
Novy Jicin i Stramberk – najlepsze kąski
-
Kuchnia gruzińska – warsztaty
-
Lepszych gofrów nie znajdziecie – przepis
-
Filipa18 – recenzja
-
Walentynkowy przepis ratunkowy + ciekawa historia
-
Skąd się wziął Tłusty Czwartek?
-
Tłustoczwartkowy SWEETSBOOK
-
Babeczki z ciasta francuskiego z crème pâtissière z koniakiem i owocami
-
Najlepsze faworki
-
Alkoetykieta
-
Pomysł na kolację/śniadanko – maślane tosty z salsą z pomidorów i awokado
-
Mule “po francusku”
-
Kutia – tradycyjne wigilijne danie kresowe
-
Skąd się wzięły Święta – część III – zimowy staropolski savoir-vivre, jakże aktualny i dziś
-
Huhu ha! Huhu ha! Nasza zima zła… My się zimy nie boimy, czyli zimowy savoir vivre
-
Skąd się wzięły Święta Bożego Narodzenia – część I
-
Korzenne tofu serwowane na pomarańczy, z prażonymi kasztanami i pyłkiem kwiatowym
-
Krótka historia pewnego romansu – smażone tofu w miodzie faceliowym
-
Pomysł na… Truskawkowe Mikołaje
-
Grillowane przegrzebki z sałatką z fenkuła i sosem z papai z musztardą wasabi
-
Pudełkowy obiad mocy – przepis
-
Przepis na… quilling!
-
Rosołek jak u Mamy – przepis
-
w-SPA-niały weekend – recenzja Mercure Krynica Resort&SPA
-
Rozkładamy DYNIĘ na czynniki pierwsze
-
Chrupiące pierożki miodowo-cynamonowe z nadzieniem z ricotty i orzechów laskowych
-
Wino Origen Gran Reserva 2012 – recenzja
-
Pizza&wine party
-
Austriacka zupa rieslingowa
-
1000!!
-
Krem z pieczonych buraków z czosnkiem na bulionie z białym winem, serem feta i grzankami
-
Ptysie z koniakowym crème pâtissière
-
Zupa w stylu ramen – historia z dreszczykiem
-
Mule w białym winie
-
Pomysł na przekąskę – hummusowe trio
-
Pomysł na kolację… KREWETKI
-
“Pasztecik” z ciecierzycy
-
Kukurydza “Niebo w gębie”
-
Winnica Srebrna Góra
-
Zupa z prawdziwków na rieslingu
-
Awantura o ramen
-
Kruche babeczki z pastą z zielonego groszku
-
Odwodnienie – śmiertelne zagrożenie. Garść informacji i super przepis
-
Bułeczki oliwne z miętą
-
Shake zdrowia na upały – czyli co ma w sobie koper i dlaczego warto jeść kwaśne mleko
-
Na Dzień Ojca
-
Pasta z ciecierzycy i cukinii
-
Ka Udon Bar – nie zepsujcie tego!
-
Fit-pulpeciki w sosie warzywnym – przepis
-
Krem z białych szparagów – przepis
-
Na Dzień Dziecka placki ziemniaczane “jak za dzieciaka” – przepis
-
Listy z podróży – Hakone i Tonosawa
-
Takoyaki jak z Osaki
-
Listy z podróży – w Kobe na kobe
-
Listy z podróży + przepis – Osaka
-
Miso-shiru – historia prawdziwa – przepis
-
Wiosenne roladki z cukinii i koziego sera
-
Kapuśniak z kociołka myśliwskiego
-
Barszcz ukraiński – przepis prawdziwy
-
Podwójnie czekoladowe mrożone serniczki z jadalnymi kwiatami i frużeliną pomarańczową
-
Enoteka Pergamin – ostatni przystanek na tej edycji Fine Diningowej mapy
-
Ciąg dalszy festiwalu, czyli Qualita – strach się bać ;).
-
Albertino – dlaczego mi to zrobiłaś?
-
Pączkowy Robin Hood
-
EEEE tam – czy faktycznie nie ma się czym martwić? KONSERWANTY w żywności
-
Cynamonowe kolorowe bezy
-
Czekoladowy mus z frużeliną mango-gruszkową
-
Bezy, wino i papierosy – z przymrużeniem oka
-
O usuwaniu “genu otyłości” – ku przestrodze
-
Zimowy “deser” jogurtowy z jabłkami i orzechami
-
“Nać klijent, nać pannn” – 7 grzechów klientów restauracji
-
Opłakane są skutki picia wódki
-
Pieczone pierożki z mięsem „z rosołu”
-
Proteinowy ciasteczkowy serniczek na zimno
-
Dzień Babci – kulinarne wspomnienie
-
Gdy wódeczka się rozlała, czyli jak domowo poradzić sobie z kacem + przepis
-
7 grzechów głównych polskich (i pewnie nie tylko) restauratorów/szefów/kucharzy, które grają mi na nerwach – felieton
-
Krążki ziemniaczane z boczkiem i mozzarellą, czyli jedzenie nie pyta, jedzenie rozumie
-
Pieczone kotleciki z soczewicy z nasionami konopi
-
Polentowa przekąska
-
Surf&Turf a’la Kate’s Kitchen
-
Żeberka w marynacie miodowo – musztardowej – przepis
-
Domowa granola żurawinowo – cynamonowa i śniadanko z turbodoładowaniem – aż 2 przepisy w 1
-
Na rozgrzewkę grzane wino – przepis
-
Poświąteczne rozważania – felieton
-
„SUPERFOODS, czyli żywność o wysokiej wartości odżywczej” – recenzja
-
Żeberka wieprzowe w sosie piwno-grzybowo-śliwkowym w żeliwnym kotle duszone – przepis
-
Prażona ciecierzyca – przepis
-
Żeberka z sosem śliwkowym – przepis
-
Korzenny twarożek śniadaniowy z orzechami – przepis
-
Gulasz z ogniska – genialny pomysł na Sylwestra przy ognisku – przepis
-
“Jaglany detoks” – recenzja
-
Chutney “z paleniska” – przepis
-
Lubię zimowe wieczory – felieton
-
Karma is a bitch – felieton na gorzko
-
Urodziny, urodziny i turboczekoladowy tort – felieton
-
Cynamonowy deser serowy
-
Pieczony placek ziemniaczany – przepis
-
“Napój reanimacyjny” – przepis
-
Gulasz z cielęciny w węgierskim stylu – przepis
-
Idealnie prosty, słoneczny sernik na zimno
-
Omlet – prosty przepis na sycące śniadanie
-
Gdy wódeczka już się rozlała, czyli jak domowo poradzić sobie z kacem + przepis
-
Deser jaglany – przepis
-
Ciastki na legalu – przepis
-
Klasyczne postanowienie noworoczne – jak go uniknąć
-
Pokaż Kotku, co masz w środku – cukier jest (prawie) wszędzie
-
Dla równowagi, czyli co jeść
-
Telewizja kłamie, czyli wiesz, co jesz?
-
Chleb z siemieniem lnianym – przepis
-
Jak to z tymi piątkami jest…?
-
Rozmarynowe pierożki razowe – przepis
-
Okiem dietetyka – wstęp
-
Warto mieć marzenia
-
O jedzeniu – kiedyś i dziś
-
Zupełnie wyjątkowa zupa grzybowa – przepis
-
Wspomnienie pewnych wakacji, czyli szaszłyki z sera halloumi – przepis
-
Śladami Makłowicza – Gdzie zjeść w Splicie
-
Moje, Twoje, nasze boje – o rzucaniu palenia
-
Metamorfozy – skąd te pomysły?
-
Od czegoś trzeba zacząć…