Dobór wina do karpia nie jest łatwym zadaniem, ponieważ karp ma intensywny i specyficzny smak, który może zdominować niektóre wina. Jednak z odpowiednim wyborem można uzyskać harmonijne i smaczne połączenie. Oto kilka wskazówek, jak dobrać wino do karpia w zależności od sposobu przygotowania ryby, gdyż jak wiadomo i już niejednokrotnie o tym pisałam, metoda obróbki termicznej dania na wpływ na jego ciężar.
![](https://usercontent.one/wp/k8k.pl/wp-content/uploads/2023/12/karp-stol-960x960.png?media=1688390504)
Zaczniemy zatem od opcji najlżejszej, czyli karpia gotowanego. Nie jest to zbyt popularny sposób przygotowania tej ryby, niemniej może warto spróbować szczególnie, jeśli go odpowiednio doprawimy i/lub podamy z sosem?
Do takiego dania będzie pasować delikatne i aromatyczne białe wino, które będzie podkreślać subtelność i delikatność ryby. Dobrym wyborem będzie gewürztraminer z Alzacji, Włoch lub Nowej Zelandii, które ma aromaty róży, lichee i przypraw. Można też spróbować pinot grigio z Włoch, Francji lub Oregonu, które jest lekkie, mocno kwiatowo-owocowe.
Czytaj także: [Wino i kuchnia] Wino na wigilijny stół
Mój wybór: GEWURZTRAMINER 2020 – DOMAINE BERNHARD & REIBEL lub PINOT GRIS 2021 – DOMAINE BERNHARD & REIBEL
![Wino do karpia - karp gotowany](https://usercontent.one/wp/k8k.pl/wp-content/uploads/2023/12/wino-do-karpia-3-960x960.png?media=1688390504)
Karp pieczony: Pieczony karp jest tradycyjnym daniem wigilijnym w Polsce. Do tego dania pasuje lekkie i orzeźwiające białe wino, które nie będzie konkurować ze smakiem ryby, ale doda mu świeżości i lekkości. Dobrym wyborem będzie sauvignon blanc z Doliny Loary, Chile lub Australii, które ma aromaty trawy, cytrusów i ziół. Można też spróbować chablis z Francji, które jest winem wytrawny, o wysokiej kwasowości i wyraźnych nutach owoców cytrusowych i mineralnych.
Mój wybór: TERRES RARES SAUVIGNON 2022 – VIGNOBLES GAYREL lub CHABLIS 2022- DOMAINE CHRISTINE, ELODIE & PATRICK CHALMEAU
![](https://usercontent.one/wp/k8k.pl/wp-content/uploads/2023/12/wino-do-karpia-4-960x960.png?media=1688390504)
Karp smażony: Smażony karp jest popularnym daniem na Śląsku i w Małopolsce. Do tego dania pasuje pełniejsze i bogatsze białe wino, które będzie miało wystarczającą moc i strukturę, aby zrównoważyć tłustość i chrupkość ryby. Dobrym wyborem będzie chardonnay z Burgundii, Kalifornii lub Nowej Zelandii, które ma aromaty masła, wanilii i tropikalnych owoców. Można też spróbować rieslinga z Niemiec, Austrii lub Alzacji, który charakteryzuje się wysoką kwasowością i intensywnymi aromatami żółtych i zielonych owoców. Smażony karp jest daniem o zdecydowanie cięższej budowie, spokojnie więc można do niego sięgnąć po lekkie czerwone wina, na przykład burgundzkiego pinot noir lub valpolicellę.
Mój wybór: RIESLING COUP DE FOUDRE 2020 – DOMAINE BERNHARD & REIBEL lub BOURGOGNE CHITRY 2021 – DOMAINE CHRISTINE, ELODIE & PATRICK CHALMEAU
![](https://usercontent.one/wp/k8k.pl/wp-content/uploads/2023/12/wino-do-karpia-2-960x960.png?media=1688390504)