Krem z porów i białych warzyw

Idzie wiosna, choć za oknami na razie tego nie widać, więc i za mną coraz częściej chodzą zupy. Ostatnio zamarzył mi się krem z porów, oczywiście jak to u mnie w kuchni najczęściej bywa, na winie. Wahałam się, czy zrobić do niego chips z boczku, czy też chipsem serowo-ziołowym, ale stanęło na chrupiącym boczusiu.

CZYTAJ TAKŻE: [KUCHNIA]: Krem grzybowy na białym winie z chipsem serowym

A przepis? Proszę bardzo:

Składniki:

Ok. 300 – 350 g wędzonych żeberek
2-3 marchewki
2-3 korzenie pietruszki
Kawałek selera
Opalona cebula (nieduża)
1 listek laurowy
2-3 kulki ziela angielskiego

2 duże pory
Solidna łyżka masła
100-150 ml białego wytrawnego wina
1 solidna łyżeczka wędzonej soli

Sól wg uznania, jednak trzeba pamiętać, że wędzone żeberka mogą same w sobie być słone

Przygotowanie:

Żeberka wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. godzinę. Dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę (ja nie mam kuchni gazowej, więc opalam palnikiem gastronomicznym albo po prostu przypalam na suchej patelni) i gotujemy wywar przez ok. 45 minut. Powinno go wyjść ok 1,5 litra.

Masło rozpuszczamy na patelni. Pory kroimy w plasterki wykorzystując maksymalną ilość warzywa i podsmażamy ok. 5 minut. Następnie dodajemy wino i wędzoną i dusimy do odparowania nadmiaru płynu.

CZYTAJ TAKŻE: [KUCHNIA]: Krem z białych szparagów

Z gotowego wywaru wyjmujemy mięso i część drobno kroimy, a część przekładamy do bledera/miksera. Dodajemy warzywa z wywaru, uduszonego pora i zalewamy ok. litrem wywaru. Całość miksujemy na gładki krem. Jeśli będzie on zbyt gęsty, dolewamy wywaru. Doprawiamy wg uznania solą i pieprzem.

CZYTAJ TAKŻE: [KUCHNIA]: Krem z pieczonej dyni z pudrem orzechowym

Na suchej patelni przygotowujemy chipsy z boczku: cienko pokrojony boczek wytapiamy z tłuszczu. Świetnie nadaje się do tego celu boczek wędzony Morliny (surowy).

Zupę przelewamy na talerze lub do miseczek, dodajemy dość drobno pokrojone żeberka z wywaru oraz chips z boczku.

Bon appetit!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *