fbpx

Choć sezon na grzyby powoli już dobiega końca, to mam dla Was jeszcze jeden przepis na przepyszny krem grzybowy. Prosty w wykonaniu, może być również w wersji wegetariańskiej, o czym wspominam w przepisie. Zupa bardzo esencjonalna i sycąca – po prostu pyszna. Proszę więc się częstować:

Składniki:
Ok. 500 – 700 g grzybów leśnych
1 łyżka sklarowanego masła
1 nieduża gałązka świeżego rozmarynu
Wywar:
1 nieduże golonko z indyka
Ok. 200 g wędzonych kości wołowych
2 marchewki
1 nieduży korzeń pietruszki
Nieduży kawałek selera
3 listki laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
Kilka ziaren czarnego pieprzu
200-250 ml białego wytrawnego wina
2-3 nieduże ziemniaki
Sól do smaku wg uznania

Chips serowo – ziołowy
Ser typu parmezan otarty na tarce o drobnych oczkach – ok. 2 łyżki
Świeże, drobno posiekane zioła takie jak tymianek, szałwia, majeranek – ok. 1 łyżeczka

Chips serowo – ziołowy

Przygotowanie:
Grzyby obieramy, czyścimy, pokroimy na mniejsze kawałki i dokładnie płuczemy.

Z indyka, kości wędzonych, warzyw oraz przypraw przygotowujemy bulion – wszystko to zalewamy ok. 3 litrami wody i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny. Ilość płynu powinna zmniejszyć się o mniej więcej 0,5 – 1 litra. W opcji wegetariańskiej możemy przygotować bulion warzywny stosując po prostu większą ilość warzyw, a smak „wędzenia” uzyskać pod koniec gotowania dzięki wędzonej soli.

BULIONU NIE SOLIMY.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy gałązkę rozmarynu i przesmażamy na niewielkim ogniu tak, aby zioło zaczęło oddawać do masła swój aromat. Zwiększamy ogień i dodajmy grzyby, przesmażamy. Pod koniec smażenia wlewamy wino i lekko odparowujemy.

Bulion odcedzamy.

Grzyby na maśle i winie dodajemy do czystego bulionu. Dodajemy również ziemniaki i gotujemy dopóki nie zmiękną.

Następnie wszystko dokładnie miksujemy na gładziutki krem. Jeśli zupa ma jeszcze zbyt rzadką konsystencję, na niewielkim ogniu odparowujemy nadmiar wody do pożądanej gęstości. Dopiero TERAZ doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem wg własnych upodobań.

Krem z grzybów leśnych na białym winie z chipsem serowym

Na niedużą rozgrzaną, ale nie super gorącą patelnię z powłoką nieprzywierającą wysypujemy łyżkę startego parmezanu wymieszanego z ziołami pokrywając nim cienko całą powierzchnię patelni. Gdy zobaczymy, że nadmiar wody z sera powoli odparowuje się, a chips nieco rumieni, odwracamy delikatnie na drugą stronę. Zdejmujemy z patelni i studzimy. Tylko zimny ser będzie miał chrupiącą konsystencję. Serwujemy do zupy.

Bon appetit!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *