Serdecznie zapraszamy na absolutnie wyjątkowy i kameralny rejs po winnicach Dalmacji.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie sailboat-950352_1920-1-960x640.jpg

Opis: W trakcie rejsów zabierzemy Was w niezapomnianą podróż przez przepiękne chorwackie krajobrazy, wyjątkową dalmacką kuchnię oraz cudowne smaki i aromaty lokalnych win. Na pokładzie osobiście wprowadzę Was w tajniki degustacji wina, opowiem o metodach produkcji i podstawowych szczepach winorośli oraz, co najważniejsze, o wyjątkowych chorwackich lokalnych odmianach. Odkryję przed Wami również tajemnice idealnego doboru wina do potraw (tzw. winepairing). Weźmiecie udział w unikalnych degustacjach komentowanych w bajecznych okolicznościach przyrody i jedynych w swoim rodzaju warsztatach kulinarnych. Odwiedzicie najlepsze winnice, w których wysłuchacie historii winiarzy i skosztujecie win oraz lokalnych smakołyków.

O MNIE

W czasie dłuższych rejsów do kolejnych punktów będą czekały na Was krótkie degustacje porównawcze, warsztaty kuchni dalmackiej oraz wykłady na temat wina. Na zakończenie otrzymacie imienny certyfikat ukończenia kursu Wiedza o winie.

Szczegóły rejsu znajdziecie na oficjalnej stronie MOVE IT Sport i Rekreacja

„Tradycje winiarskie Dalmacji sięgają czasów starożytnych.
Szlachetne szczepy winorośli na dalmackich wyspach uprawiane są
od V wieku p.n.e.! Mimo burzliwej historii – okresu panowania Greków, Rzymian, późniejszemu napływowi Chorwatów – wina zachowały swój pierwotny, unikalny charakter.

Szczepy winorośli z tego regionu dały też początek wielu winnicom w Kalifornii, Australii, Chile i Nowej  Zelandii.

Na Korčuli, półwyspie Peljšac, Hvarze uprawiane są endemiczne szczepy winorośli – Plavac Mali , Dingač, Pošip, Grk.

W czasie naszych rejsów każdego dnia odwiedzamy winnice, próbujemy win podczas kameralnych degustacji, rozmawiamy z winiarzami, smakujemy lokalnych potraw.

Posiłki na jachcie przygotowujemy ze świeżych lokalnych produktów, a na kolacje wybieramy się do najlepszych, sprawdzonych przez nas restauracji.

Między wyspami i portami  przemieszczamy się jachtem żaglowym.

Nasze jachty to świetnie wyposażone jednostki, nowe lub co najwyżej 4-5 letnie. Dbamy o wygodę naszych gości, dlatego każdy z nich ma miejsce w dwuosobowej kabinie (nikt z uczestników nie musi spać w salonie, jak to często jest praktykowane na innego rodzaju rejsach).”

Uwaga: kolejność przystanków może ulec zmianie ze względu na warunki atmosferyczne.

Dostępne terminy oraz cena:

22. 05. 2021 – 29. 05. 2021

Cena: 750 EUR

Maksymalna ilość osób: 6

Cena zawiera: miejsce na jachcie w kabinie 2-osobowej, opiekę załogi, opłaty portowe, koszty paliwa, ubezpieczenie NNW i KL, kurs Wiedza o winie, opiekę sommeliera, warsztaty kulinarne, degustacje w winnicach, kolacje w restauracjach, degustowane wino.

Cena nie zawiera: dojazdu, kosztów transportu z mariny do winnicy i z powrotem.

Kontakt:
Katarzyna Solańska – tel. 605 54 45 70, e-mail: kontakt@k8k.pl
Przemysław Czerwiński – 505 977 481; info@moveit.pl