WINO POD ŻAGLAMI
(patrz niżej)
NOWE TERMINY
Opis: W trakcie rejsów zabierzemy Was w niezapomnianą podróż przez przepiękne chorwackie krajobrazy, wyjątkową dalmacką kuchnię oraz cudowne smaki i aromaty lokalnych win. Na pokładzie osobiście wprowadzę Was w tajniki degustacji wina, opowiem o metodach produkcji i podstawowych szczepach winorośli oraz, co najważniejsze, o wyjątkowych chorwackich lokalnych odmianach. Odkryję przed Wami również tajemnice idealnego doboru wina do potraw (tzw. winepairing). Weźmiecie udział w unikalnych degustacjach komentowanych w bajecznych okolicznościach przyrody i jedynych w swoim rodzaju warsztatach kulinarnych. Odwiedzicie najlepsze winnice, w których wysłuchacie historii winiarzy i skosztujecie win oraz lokalnych smakołyków.
O MNIE
Gdzie: Wyruszamy z Szybenika i nie tracąc ani minuty płyniemy do Skradina. Tutaj będzie czekała na Was degustacja win jednego z czołowych winiarzy Chorwacji, którym zachwycał się sam Anthony Bourdain. Tutaj również wstąpimy na pyszną ośmiornicę spod peki i podelektujemy się domowymi nalewkami. Następnie, robiąc po drodze zakupy w hodowlach małży oraz ostryg udamy się do Primostenu.
W tym miejscu urządzimy wspólne gotowanie wcześniej zakupionych smakołyków. Miejsce tej winno-kulinarnej przygody to niespodzianka.
Naszym kolejnym przystankiem będzie Hvar i przepiękna winnica, w której posłuchamy opowieści winiarza i popróbujemy lokalnych win i przysmaków. Przygotujemy się również na następny, bardzo intensywny dzień, podczas którego odwiedzimy aż dwie winnice – na wyspie Sv. Klement oraz na Korczuli.
Stąd wyruszymy na wyspę Vis, gdzie będzie czekała na nas wspaniała kolacja. Z Visu wyruszymy w drogę powrotną do Szybeniku.
W czasie dłuższych rejsów do kolejnych punktów będą czekały na Was krótkie degustacje porównawcze, warsztaty kuchni dalmackiej oraz wykłady na temat wina. Na zakończenie otrzymacie imienny certyfikat ukończenia kursu Wiedza o winie.
Uwaga: kolejność przystanków może ulec zmianie ze względu na warunki atmosferyczne.
Dostępne terminy oraz cena:
05 – 12. 09. 2020
12 – 19. 09. 2020
6 osób – 950 EUR/os
8 osób – 800 EUR/os
Uwaga: rejsy poniżej 6 osób kalkulowane są indywidualnie.
Jachty: 5 kabinowe, 50 stopowe
Cena zawiera: miejsce na jachcie w kabinie 2-osobowej, opiekę załogi, opłaty portowe, koszty paliwa, ubezpieczenie NNW i KL, kurs Wiedza o winie, opiekę sommeliera, warsztaty kulinarne.
Cena nie zawiera: kosztów wyżywienia oraz kosztów wina przeznaczonych do degustacji na pokładzie, kosztów kolacji oraz degustacji w winnicach, kosztów transportu z mariny do winnicy i z powrotem.
Koszty wyżywienia obsługi ponosi załoga.
Dojazd do Chorwacji i powrót we własnym zakresie.
Dla grup zorganizowanych możliwy transport.
Kontakt:
Katarzyna Solańska – tel. 605 54 45 70, e-mail: kontakt@k8k.pl
Jarosław Zawała – tel. 517 57 11 20, e-mail: jarek@twojezagle.pl