Coraz częściej chodzą za mną zupy. Ostatnio zamarzył mi się krem z porów, oczywiście jak to u mnie w kuchni najczęściej bywa, na winie. Wahałam się, czy zrobić do niego chips z boczku, czy też chipsem serowo-ziołowym, ale stanęło na chrupiącym boczusiu.
CZYTAJ TAKŻE: Krem grzybowy na białym winie z chipsem serowym
A przepis? Proszę bardzo:
Składniki na krem z porów:
200-300 g wędzonych żeberek
2-3 marchewki
2-3 korzenie pietruszki
Kawałek selera
Opalona cebula (nieduża)
1 listek laurowy
2-3 kulki ziela angielskiego
2 duże pory
Solidna łyżka masła
100-150 ml białego wytrawnego wina
1 solidna łyżeczka wędzonej soli
Sól wg uznania, jednak trzeba pamiętać, że wędzone żeberka mogą same w sobie być słone
Przygotowanie kremu z porów:
Żeberka wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. godzinę. Dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę (ja nie mam kuchni gazowej, więc opalam palnikiem gastronomicznym albo po prostu przypalam na suchej patelni) i gotujemy wywar przez ok. 45 minut. Powinno go wyjść ok 1,5 litra.
Masło rozpuszczamy na patelni. Pory kroimy w plasterki wykorzystując maksymalną ilość warzywa i podsmażamy ok. 5 minut. Następnie dodajemy wino i wędzoną i dusimy do odparowania nadmiaru płynu.
CZYTAJ TAKŻE: Krem z białych szparagów
Z gotowego wywaru wyjmujemy mięso i część drobno kroimy, a część przekładamy do blendera/miksera. Dodajemy warzywa z wywaru, uduszonego pora i zalewamy ok. litrem wywaru. Całość miksujemy na gładki krem. Jeśli będzie on zbyt gęsty, dolewamy wywaru. Doprawiamy wg uznania solą i pieprzem.
CZYTAJ TAKŻE: Krem z pieczonej dyni z pudrem orzechowym
Na suchej patelni przygotowujemy chipsy z boczku: cienko pokrojony boczek wytapiamy z tłuszczu. Świetnie nadaje się do tego celu boczek wędzony Morliny (surowy).
Krem z porów przelewamy na talerze lub do miseczek, dodajemy dość drobno pokrojone żeberka z wywaru oraz chips z boczku.
Bon appetit!