Sezon na grzyby zaczął się na całego. Z żadnego spaceru po lesie nie wracam z pustymi rękami, a w kuchni unoszą się same apetyczne aromaty. Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na pyszną zupę grzybową, która można zaserwować w dwóch odsłonach: z całymi grzybami oraz w postaci kremu. U mnie w domu każdy woli coś innego, więc jest to idealne rozwiązanie.
Składniki:
2 ćwiartki z kurczaka
30 dag wędzonego boczku
1 kg grzybów
1 średnia cebula
5-6 średnich ziemniaków
Ok. 300 ml białego wina (na oko 1/2 butelki, użyłam Rieslinga)
1 łyżka masła
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
Kilka ziaren pieprzu, 2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
Sól i pieprz do smaku wg uznania
Kwaśna śmietana
Chili w młynku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Mięso zalewamy wodą, dodajemy odrobinę soli, pieprz ziarnisty, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy wywar na wolnym ogniu przez ok. półtorej godziny.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Grzyby obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do cebuli. Doprawiamy rozmarynem i tymiankiem, przesmażamy. Grzybów nie należy mieszać zbyt często, żeby nie uszkodzić ich struktury. Następnie wlewamy wino i gotujemy jeszcze kilka minut tak, aby alkohol zdążył się odparować.
Gotowy wywar przelewamy przez sitko. Dodajemy przesmażone grzyby i gotujemy przez ok. pół godziny.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy. Gotujemy zupę na wolnym ogniu dopóki ziemniaki nie ugotują się.
Łyżkę kwaśnej śmietany hartujemy za pomocą gorącej zupy, a następnie dodajemy do potrawy.
Ugotowane mięso z wywaru obieramy, kroimy na kawałki i dodajemy do zupy.
Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Serwujemy z odrobiną kwaśnej śmietany i drobno posiekaną natką pietruszki.
Dla amatorów kremu odlewamy część zupy z bogatą wkładką grzybowo-miesną i miksujemy na gładki krem.
Inne przepisy na zupy z grzybów znajdziecie TUTAJ i TUTAJ, a na rydze w sosie winno-śmietanowym zapraszam TUTAJ
Bon appetit!