20211013 095113 840x560 - Chałka śniadaniowa

Chałka śniadaniowa

Co prawda na co dzień praktycznie nie jadam pieczywa, jednak czasem łakomstwo bierze górę i zamarzy mi się jakiś wypiek. Ta chałka jest przepyszna zarówno na świeżo (oczywiście najlepiej prosto z pieca ze świeżym masełkiem), jak i przerobiona na chrupiące grzanki. Możecie ją przygotować zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej. U mnie tym razem była wytrawna z dodatkiem rozmarynu i czarnuszki.

Czytaj także: Drożdżowe bułeczki winno-pomarańczowe

 P. S. Tak wiem, że ciast drożdżowych nie powinno jeść się na ciepło, ale… kto tak nigdy nie zrobił, niech pierwszy rzuci chałką.

Poza tym, jak już kiedyś pisałam – lepiej dobrze zjeść, niż podobać się byle komu 😉

Jak więc zrobić pyszniutką chałkę śniadaniową? Oto przepis:

Składniki:

2 żółtka
1 całe jajka
100 g masła
150 g mleka
50 g cukru (jeśli chcecie chałkę słodką – 100g)
50 g drożdży
500 g mąki
1 łyżeczka soli
Opcjonalnie: garść rodzynek

20211013 095113 595x446 - Chałka śniadaniowa

 Przygotowanie:

W misie robota umieszczamy jajka, miękkie masło, mleko, cukier i wyrabiamy ciasto.

 Następnie dodajemy pozostałe składniki i kontynuujemy wyrabiania ciasta na chałkę śniadaniową dopóki nie będzie ono gładkie.

 Pozostawiamy do wyrośnięcia, dopóki nie podwoi swojej objętości.

Wyjmujemy ciasto na chałkę śniadaniową na stolnicę oprószoną mąką i dzielimy na 3 części, z każdej z nich tworząc wałek. Następnie zaplatamy z nich warkocz i wkładamy do długiej podłużnej formy (keksówki) wysmarowanej cienką warstwą masła i oprószonej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy rozmarynem i czarnuszką.

Czytaj także: Zupa z grzybów leśnych w dwóch wydaniach

 Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.

 Pieczemy w temperaturze 180 – 200 stopni przez około 20-30 minut.

 Do chałki śniadaniowej na słodko można dodać garść rodzynek, uprzednio zalanych wrzątkiem i namoczonych kilka minut.

Więcej przepisów na smakołyki znajdziecie w zakładce
TAJNIKI KUCHNI

 

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *