Skoro już macie potrzebną już z poprzednich artykułów wiedzę, jak zatem skomponować idealną deskę serów, wędlin i innych dodatków? Pamiętajcie o tym, że zawsze najpierw „jemy oczami“. Musi być zatem kolorowo i rozmaicie.

Czytaj także: [WINO I KUCHNIA]: WINO I SER

Zacząć należy od wyboru serów i wędlin. Cała reszta smakołyków będzie tylko znakomitym uzupełnieniem.

Wino i ser:

 Po pierwsze należy wybrać co najmniej trzy rodzaje serów, np:

 · brie i inne miękkie sery dojrzewające – pamiętajcie, że mają one wysoką zawartość tłuszczu, który sprawia, że wina w odbiorze są bardziej owocowe i mają niższą kwasowość

· starzone sery twarde (Parmigiano Reggiano) – należy zwrócić uwagę na to, że są one słone. A jak pamiętamy sól jest czynnikiem „wine – friendly” – również zwiększa odczucie owocowości w winie

· świeże sery miękkie, takie jak kozie twarożki czy też ricotta – pamiętajmy, że one z kolei charakteryzują się wysoką kwasowością.

Wino i wędliny

Teraz pora na wędliny. Tutaj również należy zwrócić szczególną uwagę na ich tekstury, stopień doprawienia i zawartość tłuszczu. Warto np. urozmaicić deskę przeciwstawiając chrupiące salami lub kruchą szynkę aksamitnemu, kremowemu pasztetowi do smarowania. 

Czytaj także: [WINO I KUCHNIA]: WINO I WĘDLINY

Pamiętajcie, że deski przekąsek mają być proste i szybkie w przygotowaniu. Nie jest to konstrukcja promu kosmicznego, należy więc podejść do tematu na luzie trzymając się tylko kilku zasad. Po pierwsze, deska musi być urozmaicona pod względem aromatów i tekstur. Po drugie należy zastanowić się kierując regułami porównania lub kontrastu, które wina najlepiej uzupełnią zaplanowane przekąski. Po trzecie ma być kolorowo! Po czwarte, przygotuj kilka różnych etykiet tak, aby każdy mógł znaleźć coś idealnego dla siebie. Najlepiej jest mieć na podorędziu 3 lub 4 różne wina.

A jeśli ze stresu przed przybyciem gości pojawi się w głowie chaos należy głęboko odetchnąć i przypomnieć sobie dwie żelazne zasady:

· mocne w smaku i aromacie wina wymagają równie mocnych przekąsek

· podczas gdy wina musujące, wina białe i lekkie wina czerwone świetnie komponują się z większością serów i wędlin.

Czytaj także: [WINO I KUCHNIA]: WINO I PRZEKĄSKI

 A teraz jak się za to zabrać technicznie?

Komponowanie deski przekąsek

· na środku deski należy umieścić miseczki, w których znajduje się oliwa, konfitury, smarowidła czy też oliwki układając tak, aby tworzyły trójkąt;

· trzeba zastanowić się, w jakiej formie podać sery.

Pamiętajmy, że sery świeże miękkie (twarożek kozi) i miękkie dojrzewające (brie) podajemy w całości układając przy nich odpowiedni nóż do sera;

· następnie kierując się na zewnątrz deski układamy pozostałe rodzaje sera, wędliny, krakersy, grissini aż nasza deska zapełni się. Pomiędzy głównymi elementami deski można umieścić orzechy, migdały czy też suszone bądź świeże owoce;

· koniecznie deskę należy urozmaicić kolorystycznie, mieszając przekąski o różnych kolorach.

I voila! To wszystko!

One comment on “Wino: deska przekąsek”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *