Ser feta… Uwielbiam absolutnie. Jest to grecki ser produkowany z mleka owczego, niekiedy z domieszką mleka koziego i żadnego innego, dlatego też należy zwracać szczególną uwagę na skład. Na naszym rynku jest bowiem niestety ogromna ilość produktów, które prawdziwą fetę jedynie udają. Oryginalny ser Feta w smaku jest słony (dzięki moczeniu w solance) i lekko pikantny.

Zobacz także: Figi zapiekane z kozim serem

Dzisiejszy przepis jest prosty i szybki, a dzięki połączeniu różnych tekstur niezwykle efektowny zarówno wizualnie jak i na podniebieniu.

Składniki (dla 2 osób):

2 kostki sera Feta
1 pomidor malinowy
1 pomidor żółty
Tymianek (suszony)
Rozmaryn (suszony)
2 łyżki oliwy
Miód lawendowy (można zastąpić innym, np. leśnym)
Migdały

Feta zapiekana z kolorowymi pomidorami. Fot. Kasia Solańska / K8K

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Pomidory kroimy w plastry.

Kilka plasterków układamy na dnie naczynia żaroodpornego, a następnie na nich kładziemy ser. Polewamy Fetę niewielką ilością oliwy z oliwek i oprószamy tymiankiem oraz rozmarynem i przykrywamy pozostałymi plasterkami pomidora.

Zobacz także: Jak skonstruować idealną deskę przekąsek do wina

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.

Po wyjęciu z piekarnika dodajemy podprażone migdały i polewamy niewielką ilością miodu i voila! Gotowe.

Szybkie, pyszne i efektowne danie.

Winepairing: New Zeland Sauvignon Blanc, Rias Baixas Albarinho.

Dlaczego?
Słoność i wysoka kwasowość sera wydobędzie z wina cudną owocowość i nieco złagodzi jego wysoką kwasowość.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *