Kopia Ciasto pomaranczowe 840x560 - Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe

Nie jestem, jak zapewne widzicie po moich przepisach zbytnim cukrusiem (jak to mawiała moja babcia), niemniej czasem napada mnie wręcz przeogromna ochota na jakiegoś domowego słodycza. Dlatego też zupełnie niedawno upiekłam ciasto pomarańczowe (Bolo de laranja), na które przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna „Portugalia do zjedzenia”. Książkę, przepięknie zresztą wydaną, i przepięknie napisaną nabyłam jakiś czas temu na wieczorze autorskim. Wstyd przyznać, ale to pierwszy, lecz na pewno nie ostatni przepis, który wykorzystałam. Do mojego ciasta oczywiście wkradły się drobne nieścisłości, gdyż np. zdecydowanie drgnęła mi ręka podczas dodawania likieru pomarańczowego, a wszystkie rodzynki w domu z pewnością zjadł kot, toteż użyłam żurawiny. I też wyszło dobrze 😉 Przepis podaję Wam oryginalny, a w nawiasach moje nieskromne modyfikacje.

Ja wybrac wino na swieta 960x540 - Ciasto pomarańczowe
Składniki:

350 g mąki tortowej

120 g cukru

100g masła 3 jajka ekologiczne

Sok i skórka starta z dwóch pomaranczy

10g proszku do pieczenia

Szczypta soli

20 ml likieru pomarańczowego (jak mówiłam, ręka mi drgnęła i było jakieś 100 ml)

70 g rodzynek (u mnie była żurawina, w dodatku nie wiem ile gramów)

Przygotowanie:

W misie robota kuchennego umieszczamy mąkę, cukier, miękkie masło i proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Następnie, cały czas wyrabiając, dodajemy kolejno jajka, sok i skórkę z pomarańczy. Gdy wszystkie składniki połączą się dodajemy likier pomarańczowy oraz rodzynki i nadal wyrabiamy, dopóki nie powstanie gładka masa.

Tortownicę w kominem smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy do niej ciasto i pieczemy ok. 30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.

Szybkie, pyszne i w sam raz nada się na Święta.

Boze Narodzenie tradycje wierzenia 960x540 - Ciasto pomarańczowe

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *