Kokosanki

Karnawał zbliża się wielkimi krokami. U mnie jest to okres, gdy drzwi do domu praktycznie nie zamykają się, a zmienia się jedynie konfiguracja gości. Uwielbiam to, ponieważ wydawanie przyjęć mniej lub bardziej eleganckich to takie moje utajone hobby. Zdarza się jednak, że czasem potrafi mnie ktoś zaskoczyć, a przyjść do mnie i nie załapać się za żaden smakołyk? Toż to ujma na moim honorze ?

Dlatego zawsze mam na podorędziu pomysł na jakąś szybką przekąskę. Dziś zaprezentują się kokosanki. Przygotujecie je w jakieś 15 minut i będą idealnym dodatkiem do przedpołudniowej kawki lub do… wieczornego winka.

Jedna tylko uwaga – jeśli wiórki kokosowe mają mydlany aromat i smak oznacza, że są zjełczałe. Zdarza się to niestety bardzo często i zdecydowanie ujmuje uroku potrawom przygotowywanym z dodatkiem takiego kokosa. To samo dotyczy mleka kokosowego.

Składniki:

4 białka
125 g drobnego cukru do wypieków
125 g wiórków kokosowych
Szczypta soli

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Białka wraz z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.

Następnie, cały czas ubijając powoli wsypujemy cukier. Masa powinna zrobić się połyskliwa, biała i lekko ciągnąca – zupełnie jak beza.

Dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie, dokładnie mieszamy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą łyżeczki nakładamy niewielkie porcje masy. Pieczemy na złoto przez kilka minut pilnując, aby się nie przypaliły. I… to wszystko.

Bon appetit!

Chcesz coś dodać od siebie?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *