To czerwone wino o głębokiej barwie jest kupażem 3 szczepów: Grenache (35%), Shiraz (34%) oraz Mataro/Mourvedre (31%). Ciekawostką jest to, że winogrona wykorzystane do produkcji tego wina zbierane są z krzewów, które mają od 10 do aż 100 lat. Wino to 12 miesięcy leżakowało w dębowej beczce, co nadało mu bogatej struktury.
W nosie
bardzo wyraźnie wyczuwalne są aromaty dojrzałych czerwonych oraz czarnych owoców: wiśni, czereśni, gotowanej truskawki, bardzo dojrzałych jeżyn oraz pieczonych śliwek. Pojawiają się również wyraźne nuty wanilii, kawy, cynamonu, pieprzu oraz nieco słabsze nuty czekolady.
Usta
podążają na nosem i tak samo wyczuwalne są aromaty dojrzałych czerwonych owoców wzbogacone aromatami kawy, cynamonu, wanilii, anyżu i kardamonu.
Wino o wysokiej kwasowości, średniej budowie, krągłych, jedwabistych taninach i długim finiszu.
Foodpairing:
mięsko: pate z kaczki i króliczych wątróbek z odrobiną cherry
wege: pate z fasoli z palonym masłem