To czerwone wino o głębokiej barwie jest kupażem 3 szczepów: Grenache (35%), Shiraz (34%) oraz Mataro/Mourvedre (31%). Ciekawostką jest to, że winogrona wykorzystane do produkcji tego wina zbierane są z krzewów, które mają od 10 do aż 100 lat. Wino to 12 miesięcy leżakowało w dębowej beczce, co nadało mu bogatej struktury.

W nosie

bardzo wyraźnie wyczuwalne są aromaty dojrzałych czerwonych oraz czarnych owoców: wiśni, czereśni, gotowanej truskawki, bardzo dojrzałych jeżyn oraz pieczonych śliwek. Pojawiają się również wyraźne nuty wanilii, kawy, cynamonu, pieprzu oraz nieco słabsze nuty czekolady.

Usta

podążają na nosem i tak samo wyczuwalne są aromaty dojrzałych czerwonych owoców wzbogacone aromatami kawy, cynamonu, wanilii, anyżu i kardamonu.

Wino o wysokiej kwasowości, średniej budowie, krągłych, jedwabistych taninach i długim finiszu.

Foodpairing:

mięsko: pate z kaczki i króliczych wątróbek z odrobiną cherry

wege: pate z fasoli z palonym masłem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *