Zupa dla mnie wyjątkowa, będąca połączeniem najlepszych składników: polskich maślaków, chorwackiego wina oraz ziół zbieranych przeze mnie własnoręcznie i suszonych na cudownym chorwackim słońcu. Szczególnym sentymentem darzę wina szczepu Grasevina. Dla mnie Chorwacja zamknięta w butelce, czyli zielonkawa świeżość ze słonecznymi refleksami, ziołami i tym posmakiem… ja go określam jako „smak słońca i wakacji”. Do tego leciutka goryczka. Uwielbiam.
Grzyby z kolei, to również zdobycz własnoręczna z czystych terenów, z dala od ruchliwych dróg. Wspomnienie cudownego weekendu spędzonego wśród wspaniałych, kochających i ciepłych ludzi w Winnicy Alinówka. Nic dziwnego, że to co wyszło w garnku było prawdziwe, szczere i przepyszne. Wszak z taką dawką pozytywnych emocji po prostu nie mogło „nie wyjść”. Oto przepis:
- Świeże grzyby – im więcej, tym lepiej (Maryniec, okolice Piły)
- 200g masła klarowanego (ukręcone domowo i sklarowane)
- 1 ćwiartka z kurczaka wiejskiego
- „Włoszczyzna” – mniej więcej 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałeczek selera, kawałeczek pora
- 4-5 listków laurowych (Chorwacja)
- 1 – 2 listki szałwii (Chorwacja)
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- Kilka ziaren pieprzu (może być kolorowy)
- Solidna szczypta lubczyku / kilka listków świeżego lubczyku (działka 😉 )
- 4-5 średnich ziemniaków
- 1 duża cebula
- 250-300 ml wina białego wytrawnego (chorwacka Grasevina – dostępna również w Polsce, i to z kilku winnic)
- Rozmaryn wg uznania (Chorwacja)
- Sól/pieprz do smaku
- Śmietana do dekoracji wg uznania
- Natka pietruszki
Z kurczaka, włoszczyzny, ok. 2 – 2,5 litra wody i przypraw 5-9 ugotowałam wywar. Oczyszczone i pokrojone na spore kawałki maślaki podsmażyłam wraz z pokrojoną cebulą na maśle. Nie należy mieszać grzybów zbyt intensywnie, żeby zachowały strukturę. Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę. Do gotowego bulionu dodałam podsmażone grzyby, białe wino, rozmaryn, ziemniaki oraz doprawiłam solą i pieprzem do smaku. Gotowałam na wolnym ogniu do momentu ugotowania się ziemniaków. Zupę podawałam z łyżką śmietany i posypaną posiekaną natką pietruszki.