Dobór wina do karpia nie jest łatwym zadaniem, ponieważ karp ma intensywny i specyficzny smak, który może zdominować niektóre wina. Jednak z odpowiednim wyborem można uzyskać harmonijne i smaczne połączenie. Oto kilka wskazówek, jak dobrać wino do karpia w zależności od sposobu przygotowania ryby, gdyż jak wiadomo i już niejednokrotnie o tym pisałam, metoda obróbki termicznej dania na wpływ na jego ciężar.
Zaczniemy zatem od opcji najlżejszej, czyli karpia gotowanego. Nie jest to zbyt popularny sposób przygotowania tej ryby, niemniej może warto spróbować szczególnie, jeśli go odpowiednio doprawimy i/lub podamy z sosem?
Do takiego dania będzie pasować delikatne i aromatyczne białe wino, które będzie podkreślać subtelność i delikatność ryby. Dobrym wyborem będzie gewürztraminer z Alzacji, Włoch lub Nowej Zelandii, które ma aromaty róży, lichee i przypraw. Można też spróbować pinot grigio z Włoch, Francji lub Oregonu, które jest lekkie, mocno kwiatowo-owocowe.
Czytaj także: [Wino i kuchnia] Wino na wigilijny stół
Mój wybór: GEWURZTRAMINER 2020 – DOMAINE BERNHARD & REIBEL lub PINOT GRIS 2021 – DOMAINE BERNHARD & REIBEL
Karp pieczony: Pieczony karp jest tradycyjnym daniem wigilijnym w Polsce. Do tego dania pasuje lekkie i orzeźwiające białe wino, które nie będzie konkurować ze smakiem ryby, ale doda mu świeżości i lekkości. Dobrym wyborem będzie sauvignon blanc z Doliny Loary, Chile lub Australii, które ma aromaty trawy, cytrusów i ziół. Można też spróbować chablis z Francji, które jest winem wytrawny, o wysokiej kwasowości i wyraźnych nutach owoców cytrusowych i mineralnych.
Mój wybór: TERRES RARES SAUVIGNON 2022 – VIGNOBLES GAYREL lub CHABLIS 2022- DOMAINE CHRISTINE, ELODIE & PATRICK CHALMEAU
Karp smażony: Smażony karp jest popularnym daniem na Śląsku i w Małopolsce. Do tego dania pasuje pełniejsze i bogatsze białe wino, które będzie miało wystarczającą moc i strukturę, aby zrównoważyć tłustość i chrupkość ryby. Dobrym wyborem będzie chardonnay z Burgundii, Kalifornii lub Nowej Zelandii, które ma aromaty masła, wanilii i tropikalnych owoców. Można też spróbować rieslinga z Niemiec, Austrii lub Alzacji, który charakteryzuje się wysoką kwasowością i intensywnymi aromatami żółtych i zielonych owoców. Smażony karp jest daniem o zdecydowanie cięższej budowie, spokojnie więc można do niego sięgnąć po lekkie czerwone wina, na przykład burgundzkiego pinot noir lub valpolicellę.
Mój wybór: RIESLING COUP DE FOUDRE 2020 – DOMAINE BERNHARD & REIBEL lub BOURGOGNE CHITRY 2021 – DOMAINE CHRISTINE, ELODIE & PATRICK CHALMEAU