Winnica Schloss Gobelsburg

Pierwszy pit stop na trasie naszej majówkowej podróży z Magdą do Włoch był w Austrii. Zatrzymaliśmy się w winnicy Schloss Gobelsburg, którą zwiedzałyśmy z przewodnikiem o ogromnej wiedzy o obiekcie. Dzięki niemu poznałyśmy kawał pięknej, kilkusetletniej historii zamku, jego włodarzach i… nieszczęśliwych wypadkach. Wyobraźcie sobie, że podczas prac remontowych rozpoczętych w 2015 roku zawaliła się cześć trzystuletnich piwnic. Zostały one pięknie odtworzone, jednak jeśli traficie czerwone wino z winnicy z 2017 roku, to… Uważajcie 🙂🍷🍷🍷🥂.

Najstarsze butelki wina znajdujące w piwnicy pochodzą z 1947 roku i należą do zakonu cystersów. Raz na 10 lat mnisi wraz z zarządcą (który zresztą wyniósł wina majątku Schloss Gobelsburg z poziomu win mszalnych na ten sięgający gwiazd) otwierają jedno wino z danego rocznika, próbują, opisują i porównują. Niesamowite🍷

Historia Schloss Gobelsburg:

Schloss Gobelsburg to austriacka winnica, która znajduje się w Kamptalu, na północnym wschodzie kraju. Winiarnia jest jednym z najstarszych producentów wina w Austrii, a historia winnicy sięga aż do XII wieku (rok powstania to 1171). Po wielu perturbacjach i licznych właścicielach w latach 90-tych XX wieku, winnicę przejął Michael Moosbrugger, który wprowadził wiele zmian w procesie produkcji wina, aby zachować tradycyjny styl produkcji wina, jednocześnie korzystając z najnowszych technologii.

Degustacja w winnicy Schloss Gobelsburg
Piwnice winiarni Schloss Gobelsburg
Piwnice winiarni Schloss Gobelsburg
Pałac Gobelsburg
Pałac Gobelsburg

Produkcja winnicy Schloss Gobelsburg:

Schloss Gobelsburg produkuje różne rodzaje wina, w tym białe, czerwone i różowe. Wina białe są produkowane z winogron Riesling, Grüner Veltliner i Chardonnay, a czerwone z winogron Zweigelt i Blaufränkisch. Wina różowe są produkowane z różnych odmian winogron, w tym Zweigelt i Pinot Noir.

Wina z winnicy Schloss Gobelsburg są znane z ich eleganckiego stylu, wyrazistych smaków i aromatów, a także z długiego potencjału do starzenia. Winiarnia jest również znana z eksperymentowania z nowymi technologiami, takimi jak fermentacja w betonowych zbiornikach i stosowanie naturalnych drożdży.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *