Wielkanoc pod względem kulinarnym zawsze kojarzy nam się z nieprzebraną ilością jajek oraz pasztetami. Dziś przygotowałam dla Was zbiór prostych i szybkich przepisów na przepyszne jajka faszerowane. Zapraszam do lektury i gotowania.

Jajka faszerowane ze szczypiorkiem

 Składniki:

5 jajek
Kilka łyżek majonezu (ilość tak naprawdę zależy od wielkości jajek)
Nieduży pęczek drobno posiekanego szczypiorku
Sól i pieprz do smaku wg uznania

Przygotowanie:

 Jajka gotujemy na twardo, obieramy, przekrawamy na pół i wyjmujemy żółtka. TIP: jeśli chcecie, by jajka obierały się bez problemu, należy gotować je w wodzie z sokiem z cytryny.

 Żółtka rozdrabniamy widelcem, dodajemy szczypiorek, majonez, pieprz oraz sól i dokładnie mieszamy.

 Powstałą masę za pomocą małej łyżeczki ponownie umieszczamy w białkach i posypujmey dodatkową porcją szczypiorku.

 Jajka faszerowane parmezanem i kawiorem

 Składniki:

 5 jajek
Czarny lub czerwony kawior
1 łyżka drobno startego parmezanu (można dać więcej, jeśli chcemy, by było bardziej serowo)
Kilka łyżek majonezu (ilość tak naprawdę zależy od wielkości jajek)
Nieduży pęczek drobno posiekanego szczypiorku i/lub dymki
Sól i pieprz do smaku wg uznania

 Przygotowanie:

 Jajka przygotowujemy jak w pierwszym przepisie.

 Żółtka rozdrabniamy widelcem, dodajemy parmezan, majonez, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy i każdą połówkę jajka nadziewamy masą serową.

Następnie na każde jako nakładamy pół łyżeczki kawioru i posypujemy posiekanym szczypiorkiem i dymką.

Jajka faszerowane kremem jajecznym z musztardą

Składniki:

5 jajek
1 łyżeczka ostrej musztardy
2 łyżeczki masła
Sok z połówki cytryny
Sól
Pieprz czarny
Pieprz cayenne
Drobno posiekana natka pietruszki, koperek i dymka

Przygotowanie:

 Jajka gotujemy i przygotowujemy jak w pierwszym przepisie.

Żółtka miksujemy z masłem, musztardą i sokiem z cytryny, a następnie doprawiamy do smaku wg uznania. Powstałą masą nadziewamy połówki jajek i posypujemy zielenieną.

 Jajka faszerowane pastą łososiową

 Składniki:

5 jajek
100 g wędzonego łososia
Sok z połówki cytryny
1 łyżka masła
Sól
Szczypta pieprzu cayenne
Koperek
Kilka zielonych oliwek

 Przygotowanie:

 Jajka gotujemy i przygotowujemy jak w pierwszym przepisie.

 Żółtka, łososia, masło, sok z cytryny, sól oraz cayenne miksujemy na gładką masę, którą nadziewamy jajka.

 Koperek oraz zielone oliwki drobno siekamy i posypujemy nimi jajka.

 Jajka faszerowane tuńczykiem

 Składniki:

5 jajek
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
4-5 łyżek majonezu
1 łyżka chrzanu
Sól/pieprz do smaku wg uznania
Kilka rzodkiewek
Drobno posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

 Jajka gotujemy i przygotowujemy jak w pierwszym przepisie.

 Żółtka, tuńczyka, majonez, chrzan rozcieramy lub miksujemy na względnie gładką masę doprawiając solą i pieprzem, a następnie powstałą masą nadziewamy jajka. Posypujemy drobno posiekaną rzodkiewką i natką pietruszki.

Jajka faszerowane pieczarkami

 Składniki:

 5 jajek
150-200 g pieczarek
1 nieduża cebula
4-5 łyżek majonezu
1 łyżka masła
Sól/pieprz do smaku wg uznania
Koperek

Przygotowanie:

Jajka gotujemy i przygotowujemy jak w pierwszym przepisie.

Cebulę drobno siekamy, a pieczarki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Podsmażamy całość na maśle aż do odparowania nadmiaru płynu.

 Następnie pieczarki z cebulą mieszamy z rozdrobnionymi żółtkami oraz majonezem i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie powstałą masą faszerujemy jajka. Posypujemy drobno posiekanym koperkiem.

Bon appetit!

Teksty powiązane:
WINO NA WIELKANOC
MAZUREK POMARAŃCZOWY
KRUCHE BABECZKI Z NADZIENIEM CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWYM
PASZTECIK NA KRUCHYM SPODZIE
WEGE PASZTECIK Z CIECIERZYCY
WIELKANOC – SKĄD TA TRADYCJA 
NIEDZIELA PALMOWA-SYMBOLIKA, TRADYCJA, WIERZENIA
ELEGANCKI STÓŁ WIELKANOCNY – NAKRYCIE PEŁNE

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *