Te roladki z bakłażana wprost uwielbiam. Pierwszy raz jadłam je w Gruzji, gdzie jest to tradycyjna przystawka, a także zakąska podawana do wina. Choć każda gospodyni i każdy kucharz przygotowują ją ciut inaczej, to zawsze smakuje wybornie. A jak przygotowuję je ja? Zobaczcie:
Roladki z bakłażana – składniki:
1 nieduży bakłażan
1 ząbek czosnku
Solidna garść orzechów włoskich,
1 łyżka octu winnego,
1 łyżka białego wina
2-3 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki kminku,
½ łyżeczki nasion kolendry,
1 mały ząbek czosnku,
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
Sól do smaku
Owoc granatu do dekoracji
Masło klarowane do smażenia
Roladki z bakłażana. Fot. Kate’s Wine&Cuisine.Roladki z bakłażana – przygotowanie:
Oberżynę dokładnie myjemy, a następnie kroimy w cienkie plastry – dosłownie 2-3 mm. Na patelni rozpuszczamy klarowane masło. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy plastry bakłażana na złoto. Układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Nadzienie: orzechy włoskie wraz z czosnkiem, octem, winem, oliwą i przyprawami dobrze blendujemy. Masa będzie wyglądała na lekko „suchą”, ale gdy weźmiemy ją w palce zaczyna się sklejać.
Na przestudzone plastry bakłażana nakładamy po mniej więcej łyżeczce nadzienia i zawijamy roladkę. Jeśli plastry oberżyny wydają się być zbyt szerokie, można dodatkowo przeciąć je na pół.
Roladki z bakłażana dekorujemy owocem granatu.
Bon appetit!
One comment on “Roladki z bakłażana (Badrijani nigvzit)”
Delektujemy
Także miałam okazję spróbować je kilka lat temu w Gruzji i miło wspominam. Przepis zanotowany, mam nadzieję, że uda mi się zrobić w najbliższej przyszłości, choć u mnie to nigdy nic nie wiadomo:D