W kilku poprzednich artykułach opowiadałam Wam, jak wybrać sery i wędliny na deskę przekąsek oraz jak dobrać idealnie pasujące do nich wina. Dziś skupię się na dodatkach, absolutnie nieodzownych, by wszyscy na widok Waszej deski przekąsek zgodnie wykrzyknęli: „WOW”.
Elementy uzupełniające deski przekąsek są niezwykle ważne. Ponieważ, mówiąc kolokwialnie, najpierw „jemy oczami“ nadają one naszym deskom nie tylko aspektów smakowych, ale też kolorystycznych. Na co więc warto postawić? Oto podpowiedzi:
Chleb i spółka
Pieczywo i inne wyroby piekarnicze są nieodzownym elementem każdej deski przekąsek. Chleb, krakersy, bułeczki i inne pieczone dodatki zawsze wybieramy na podstawie serwowanych serów i wędlin. Jeśli w Waszym menu znajdują miękkie sery, które można rozsmarować czy też kremowe pasztety dobrze jest podać świeżutką bagietkę, grubsze krakersy czy też paluszki grissini. Możecie też przygotować przepyszne bułeczki na bazie sera gruyere.
Czytaj także: [WINO I KUCHNIA] WINO I SER
Orzechy
Orzechy to jedne z najczęściej pojawiających się na deskach przekąsek elementów uzupełniających. Jeśli na naszej desce królują kremowe sery, to orzechy nadadzą jej chrupkości i poprzez swoją strukturę urozmaicą tekstury serwowanych przekąsek. Doskonałym wyborem są migdały, pistacje, orzechy włoskie, orzechy laskowe, a wszystkie one mogą występować również w wersji solonej.
Owoce świeże i suszone
Podczas wybierania owoców na deskę przekąsek najlepiej jest kierować się regułą porównania, czyli wybierać owoce podobne aromatycznie do wybranego wina. Doskonałym przykładem są świeże lub suszone maliny i wiśnie, gdy w karcie win pojawia się pinot noir. Jeśli chcemy też zaserwować białe wino pochodzące z aromatycznego szczepu, np. viognier, niech na naszej desce pojawią się suszone morele. Ogólnie bezpiecznymi owocami suszonymi są wiśnie, żurawina, morele czy też figi.
Czytaj także: FIGI ZAPIEKANE Z KOZIM SEREM
Podaj np. do sauvignon blanc, albarinho, viognier
Jeśli chcemy zaserwować owoce świeże, oprzyjmy się na winogronach, figach, malinach i wiśniach.
Unikajmy serwowania na desce przekąsek świeżych cytrusów, ponieważ wniosą one bardzo wysoką kwasowość, którą będzie niezwykle trudno zbalansować.
Oliwki i pikle
Oliwki i niektóre pikle są doskonałym towarzyszem dla win, w szczególności tych o wysokiej kwasowości. Należy jednak zachować ostrożność i unikać takich smakołyków jak marynowane szparagi (kwas cynarynowy), grzyby marynowane (umami?) czy też pikantne pepperoncini. Należy też unikać pikli z dużą zawartością kopru. Na desce przekąsek natomiast znakomicie spiszą się korniszony w łagodnej zalewie lub marynowane serca karczochów.
Oliwki… wariantów oliwek są tysiące, spokojnie więc można sięgać po nie bez wahania (oprócz tych w marynacie z koprem). Pyszne, mięsiste i maślane w smaku i konsystencji oliwki chorwackie lub greckie zawsze będą doskonałym wyborem.
Czytaj także: [WINO I KUCHNIA]: WINO I WĘDLINY
Oliwy i smarowidła
Aby urozmaicić swoją deskę przekąsek do wina można z powodzeniem zaserwować oliwę z oliwek, konfitury słodkie lub wytrawne, miód czy też rozmaite musztardy.
Dobrej jakości oliwa z oliwek znakomicie skomponuje się ze świeżym, dobrej jakości pieczywem i podkreśli owocowe aromaty wina.
Do kremowych, słonych czy też pikantnych serów oraz delikatnych wędlin lub aksamitnych pasztetów do smarowania z kolei doskonale pasują konfitury owocowe czy warzywne (np. słodka konfitura z pomarańczy, wytrawna konfitura z czarnej porzeczki lub czerwonej cebuli).
A miód? Miód to doskonały kompan dla pikantnych serów z niebieską pleśnią oraz słodkich, esencjonalnych słodkich win.
W kolejnym wpisie dowiecie się, jak to wszystko ze sobą połączyć 🙂