Ser feta… Uwielbiam absolutnie. Jest to grecki ser produkowany z mleka owczego, niekiedy z domieszką mleka koziego i żadnego innego, dlatego też należy zwracać szczególną uwagę na skład. Na naszym rynku jest bowiem niestety ogromna ilość produktów, które prawdziwą fetę jedynie udają. Oryginalny ser Feta w smaku jest słony (dzięki moczeniu w solance) i lekko pikantny.
Zobacz także: Figi zapiekane z kozim serem
Dzisiejszy przepis jest prosty i szybki, a dzięki połączeniu różnych tekstur niezwykle efektowny zarówno wizualnie jak i na podniebieniu.
Składniki (dla 2 osób):
2 kostki sera Feta
1 pomidor malinowy
1 pomidor żółty
Tymianek (suszony)
Rozmaryn (suszony)
2 łyżki oliwy
Miód lawendowy (można zastąpić innym, np. leśnym)
Migdały
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Pomidory kroimy w plastry.
Kilka plasterków układamy na dnie naczynia żaroodpornego, a następnie na nich kładziemy ser. Polewamy Fetę niewielką ilością oliwy z oliwek i oprószamy tymiankiem oraz rozmarynem i przykrywamy pozostałymi plasterkami pomidora.
Zobacz także: Jak skonstruować idealną deskę przekąsek do wina
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika dodajemy podprażone migdały i polewamy niewielką ilością miodu i voila! Gotowe.
Szybkie, pyszne i efektowne danie.
Winepairing: New Zeland Sauvignon Blanc, Rias Baixas Albarinho.
Dlaczego?
Słoność i wysoka kwasowość sera wydobędzie z wina cudną owocowość i nieco złagodzi jego wysoką kwasowość.