Wino: Baron de Ley, 3- Vinas Blanco Reseva, 2015
Szczep: 70% Viura, 15% Malvasia, 15% Garnacha Blanca
Pochodzenie: Rioja, Hiszpania
Temperatura podania: 12 stopni
Każdy ze szczepów podlega osobnej winifikacji i dopiero ich kupaż jest starzony w beczce z amerykańskiego dębu przez 12 miesięcy. Następnie, zabutelkowane już wino leżakuje przez kolejnych co najmniej 12 miesięcy.
Kolor: jasnozłoty, żywy, przepiękny.
Nos: intensywny, rozwinięty. Wyraźnie wyczuwalne aromaty słodkich owoców tropikalnych, żółtych jabłek, bardzo dojrzałych gruszek połączone z wonią rodzynek, migdałów, suszonych fig i miodu. Cała ta słodycz przełamana jest aromatami ziół (świeżego tymianku). Wyraźnie wyczuwalne aromaty drugo- i trzeciorzędowe wynikające z procesu starzenia zarówno w beczce, jak i butelce, takie jak wanilia czy pieczone owoce (w tym wypadku jabłka) . Po dłuższej chwili kontaktu z powietrzem pojawiają się nuty maślane i chlebowe, co jest o tyle ciekawe, że wino nie zostało poddane fermentacji malolaktycznej (MLF).
Podniebienie: wino o wysokiej intensywności aromatów pokrywających się z nosem. Znów pojawia się pełna feeria smaków: żółtych jabłek, dojrzałych gruszek i słodkich owoców tropikalnych. Wszystko to uzupełnione o aromaty suszonych fig, migdałów i miodu. W ustach słodycz przełamana jest delikatnymi nutami mineralnymi, a wino pozostawia na ustach ledwie wyczuwalny słonawy (acz bardzo przyjemny i orzeźwiający) posmak.
Podsumowanie: wino o wysokiej kwasowości i wysokim, pięknie zbalansowanym alkoholu. Trunek o przepięknej pełnej budowie i długim finiszu, nadający się zarówno do spożycia od razu, jak i mający potencjał do starzenia. Bardzo wysokiej jakości.
Do czego: może być podane jako elegancki aperitif, jednak wg mnie wino to prosi się o dobre jedzenie. Będzie idealne do grillowanych ryb i owoców morza pod różną postacią, jednak najbardziej widzę je do krewetek black tiger z grilla z jakimś lekkim maślanym sosem lub FASZEROWANYCH KALMARÓW.
Ode mnie: wino bardzo eleganckie, dosyć poważne i zobowiązujące. Nadające się na popołudniowe koktajle i okazje wymagające specjalnej oprawy.
Wino to miałam okazję degustować w ramach Masterclass organizowanego przez Szkołę Sommelierów w Krakowie. Dystrybutor: Centrum Wina.