Ostatnimi czasy tak wciągnęła mnie produkcja naturalnych kosmetyków, nalewek i innych specyfików, że ciut zaniedbałam pisanie. Wracam więc do formy i oto przepis na fantastyczne wegańskie curry z boczniakami. Jest w sam raz na lato, a do tego szybkie i proste w przygotowaniu.
O właściwościach tych super grzybów możecie poczytać TUTAJ, a tymczasem:
Składniki:
Opakowanie boczniaków
1 średnia cebula
1-2 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
Po 1 małej łyżeczce (naprawdę bardzo małej): garam masala, mielonego kardamonu, kuminu, kurkumy, mielonego chili LUB ½ opakowania gotowej mieszanki curry
Sól do smaku wg uznania
2 duże pomidory lub 4-5 małych
200 g ryżu basmati
1 malutka cukinia
Czerwona/żółta papryka
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę na złoto. Następnie dodajemy czosnek oraz przyprawy i wszystko ze sobą lekko podsmażamy uważając, aby czosnek nie przypalił się.
W międzyczasie myjemy boczniaki, odkrawamy zbyt długie nóżki (są włókniste), a następnie kroimy w paski. Dodajemy do cebuli z przyprawami i podsmażamy.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na cząstki lub w plasterki. Dodajemy do boczniaków, cebuli i przypraw. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem tak, aby pomidory w większości rozgotowały się i utworzyły sos. Odparowujemy nadmiar wody.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cukinię oraz papryki kroimy w cieniutkie paski, a następnie podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu.
Sposób serwowania: z ryżu tworzymy „wianuszek”. Na środek nakładamy curry, a następnie ozdabiamy warzywami. Fajnie smakuje z lekkimi różowymi winami 🙂
Bon appetit!