Jurajski Piknik Winny
Chwila aktywnego wypoczynku w urokliwym otoczeniu Doliny Prądnika, wśród wapiennych ostańców i zieleni, relaks z kieliszkiem doskonałego lokalnego wina w dłoni to idealny plan na weekend, a konkretnie ostatni weekend czerwca (29-30 czerwca w godz. 11.00-18.00), bo właśnie wtedy odbędzie się VIII Jurajski Piknik Winny w Gospodarstwie Rybackim Pstrąg Ojcowski, położonym w samym sercu Ojcowskiego Parku Narodowego. To niepowtarzalna okazja by rozsmakować się w lokalnym winie i miejscowej kuchni, porozmawiać o enoturystyce i walorach Jury, która zachwyca krajobrazem i smakiem.
Lokalne dziedzictwo kulinarne
Poznawanie lokalnego dziedzictwa kulinarnego miejsc, które znajdują się na turystycznych szlakach naszych wycieczek to jeden z najprzyjemniejszych elementów podróżowania. Tym razem będzie ku temu okazja w Ojcowie, gdzie po raz ósmy odbędzie się Jurajski Piknik Winny. W sielskiej atmosferze, na łonie natury, bez nadęcia będzie można zgłębić kulinarne tajemnice Jury. Impreza z edycji na edycję rozwija się wprost proporcjonalnie do liczby i areału jurajskich winnic, dlatego koniecznie trzeba wybrać się do Ojcowa w ostatni czerwcowy weekend. Inicjatorami i organizatorami tego wyjątkowego wydarzenia są Stowarzyszenie Winiarzy Jury Krakowskiej oraz Pstrąg Ojcowski. Jak co roku wspólnie dbają nie tylko o podniebienia uczestników, ale także unikalną atmosferę.
Podczas Pikniku będzie można zrelaksować się w otoczeniu stawów rybnych Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Ojcowski, degustować i kupić wina pochodzące z winnic: Amonit, Kresy, Goja, Novi, nad Prądnikiem, Pałac Minoga, Św.Jana, Słońce i Wiatr, Przybysławice oraz Rajska.
Czytaj dalej pod plakatem 🙂
Tajemnice jurajskich winnic
Nie zabraknie rozmów i inspirujących opowieści o winie. Tajemnice jurajskich winnic i uprawy winorośli odkryją przed uczestnikami Mariusz Kapczyński ( w sobotę o 13.00) i Bartosz Wilczyński (w niedzielę o 13.00).
Nic tak dobrze nie podkreśla smaku jurajskiego wina jak lokalne produkty. To one tworzą dziedzictwo kulinarne regionu i pieszczą podniebienia turystów. Podczas pikniku, oprócz Pstrąga Ojcowskiego, wędzonego tradycyjne w bukowym dymie, będzie można skosztować serów z gospodarstwa Pemako, miodów i przetworów ze Spiżarni we młynie i specjałów Gospodarstwa Rolnego Przetwórnia.
Wszystkie zaplanowane atrakcje i prelekcje są nieodpłatne. Warto więc zabrać na weekendową wycieczkę do Ojcowskiego Parku Narodowego przyjaciół i znajomych, by wziąć udział w Pikniku i poczuć głębię jurajskiego smaku, podziwiając unikatowe krajobrazy.
Wydarzenie realizowane jest przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego i Powiatu Krakowskiego. Patronat nad imprezą objęli: Małopolski Szlak Winny, Radio Kulinarne, Paragraf w Kieliszku, Vinisfera.pl, Stowarzyszenie Kobiety i Wino oraz dumna ja, czyli K8K.pl – wino i edukacja.