Bardzo lubię ciecierzycę. Jednak sam hummus ostatnimi czasy troszkę mi się przejadł więc wczoraj sobie pokombinowałam. Wyszło nie tylko zdrowo, ale i pysznie (jak zwykle 😉 ). Super opcja do kanapek, może posłużyć jako dip lub samodzielna przekąska.
Składniki:
Puszka ciecierzycy na parze Bonduelle
1 średnia cukinia
3 – 4 łyżki oliwy z drugiego tłoczenia
1 mała łyżeczka czarnuszki
sól/pieprz do smaku wg uznania
Przygotowanie:
- Cukinię pokroiłam na plasterki i podsmażyłam na oliwie tak, aby się ładnie zrumieniła.
- Cieciorkę wraz z cukinią i oliwą wrzuciłam do blendera i zmiksowałam na gładziutką pastę
- Doprawiłam do smaku czarnuszką, solą i pieprzem. Delikatnie wymieszałam tak, aby nasiona czarnuszki pozostały w całości, a nie zmieliły się.
- Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, można jeszcze dolać odrobinkę oliwy.
2 comments on “Pasta z ciecierzycy i cukinii”
Małgosia
Nigdy nie jadałam pasty z ciecierzycy, chętnie wypróbuję 🙂
Kates Kitchen by Kasia S Post author
jest naprawdę pyszna 🙂 polecam 🙂