Lunchboxy, ach lunchboxy – obecnie istnieje taka ilość i pomysłów i ślicznych pudełeczek na smakołyki, że czasem samemu nie wiadomo, co wybrać. A przyznam Wam się, że czasem nawet mnie w kuchni łapie leń totalny, gdy nie mam weny a jedyną chęć jaką mam to na lampkę rieslinga. I na takie właśnie dni mam swoje patenty, żeby przypadkiem nie zostać „bez obiadu” na następny dzień. Jednym z takich sztandarowych – szybkich, łatwych i zdrowych – moich lunchboxów jest tatar z łososia, podany z ryżem, awokado i chipsami z łososiowej skóry oraz wędzoną krewetką.
Składniki:
300 g łososia ze skórą
2 nieduże, drobno posiekane szalotki szalotki
1 łyżka drobno siekanego szczypiorku
1 łyżeczka pasty miso
1 łyżka sosu sojowego
Ryż do sushi + sos do ryżu
Dodatkowo:
1 awokado
Czerwony/czarny kawior
Pasta wasabi
Świeży ogórek pokrojony w wiórki (np. za pomocą obieraczki do warzyw lub tarki do sera)
Wędzone krewetki
Przygotowanie:
Ryż przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i doprawiamy sosem.
Mięso z łososia za mocą ostrego noża oddzielamy od skóry – tniemy możliwie najbliżej skórki. Następnie mięso drobno siekamy. Przekładamy do miseczki.
Dodajemy szalotki, szczypiorek, pastę miso oraz sos sojowy i dokładnie mieszamy tak, aby smaki wszystkich składników się połączyły.
Skórę z łososia skrobiemy z łusek. Przyprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu, a następnie prażymy na suchej patelni wytapiając resztki tłuszczu tak, aby powstały chrupiące chipsy.
Podanie:
Do miseczki nakładamy ryż. Na niego nakładamy tatar z łososia, pokrojone w cienkie plasterki awokado, łyżeczkę kawioru, chips ze skóry oraz wasabi. I mamy kompletny, zdrowy lunchbox.
Pomysł na inne pudełko obiadowe znajdziecie TUTAJ
Bon apetit!