I znów dosyć szybka i prosta w przygotowaniu, ale za to jaka efektowna przekąska. Babeczki są przepyszne i idealnie sprawdzą się na przyjęciach w ogrodzie lub jako samodzielne np. śniadanko / przekąska do pracy.
Składniki:
Ciasto:
20 dag mąki pszennej
10 dag masła
10 dag twarogu
50 g kwaśnej śmietany
Łyżeczka proszku do pieczenia
2 szczypty soli
Pasta z zielonego groszku:
Składniki:
Opakowanie mrożonego zielonego groszku
2-3 ząbki czosnku
Ok. 2 łyżki masła
Sól, pieprz do smaku
Łosoś wędzony na zimno
Czarny kawior
Przygotowanie:
Ciasto:
Do miski włożyłam wszystkie składniki na ciasto i dokładnie wyrobiłam (chyba, że jesteście szczęśliwymi posiadaczami robota kuchennego z możliwością wyrabiania ciast). Gotowe ciasto rozwałkowałam na oprószonej mąką stolnicy, a następnie za pomocą metalowych foremek do tartaletek wykroiłam gotowe babeczki. Ciasto docisnęłam do brzegów foremek. Upiekłam w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, aż zrumieniły się na złoty kolor. Wyjęłam do ostygnięcia.
Pasta z zielonego groszku:
Składniki:
Opakowanie mrożonego zielonego groszku
2-3 ząbki czosnku
Ok. 2 łyżki masła
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Groszek ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Odcedziłam, przestudziłam i wrzuciłam do miksera. Dodałam masło, przeciśnięty przez praskę czosnek i zmiksowałam na aksamitną pastę. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Babeczki wyjęłam z foremek. Za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego do każdej babeczki nałożyłam pastę z groszku. Ozdobiłam bardzo drobno posiekanym łososiem z odrobiną kawioru. Smacznego!
Fot. Paweł Wodnicki