To już niestety ostatni z przepisów z „Weekendu na Wsi”, jednak mam szczerą nadzieję, że niedługo znów pojawi się okazja, żeby spędzić tam trochę czasu. Tym razem prezentuję sposób na szybkie, smaczne i pożywne śniadanko.
Składniki:
Kostka białego sera półtłustego (ok. 200g)
Garść orzechów włoskich
Przyprawa do piernika bez cukru wg uznania
Garstka suszonej żurawiny
2 łyżki miodu
Odrobina mleka tak, aby rozrobić twaróg
Wafle ryżowe lub pieczywo pełnoziarniste
Przygotowanie:
Ser przekładamy do miseczki, dodajemy mleko i rozrabiamy widelcem na gładką masę (możemy również zblendować – ja paćkałam widelcem, bo na Wsi jeszcze nie dorobiłam się blendera 🙂 ). Orzechy siekamy, większość dodajemy do twarogu i mieszamy. Dodajemy 1 łyżkę miodu oraz przyprawę piernikową i ponownie mieszamy. Twarożek nakładamy na wafle ryżowe lub dobre pełnoziarniste pieczywo, posypujemy żurawiną, resztą posiekanych orzechów i polewamy pozostałym miodem.
Szybko, zdrowo i przepysznie