„Kir Royal” – wariacja na temat kultowego koktajlu alkoholowego o nazwie kir. Klasyczny kir składa się z białego wina Bourgogne Aligote oraz likieru creme de cassis – likieru z czarnej porzeczki pochodzącego z Dijon. Na dzień dzisiejszy tylko jedna firma w Dijon (Lejay-Lagoute) ma prawo do produkcji likieru stosowanego do wykonania oryginalnego kiru. Użycie innego wina, niż biały burgund ze wspomnianego powyżej szczepu oraz/lub innego likieru sprawia, że ten koktajl traci prawo do nazwy kir. Sama zresztą nazwa owego drinka pochodzi od nazwiska mera dijon, Felixa Kira.
We Francji, jeśli drink składa się z innego białego wina i/lub likieru, nosi nazwę „blanc-cassis”, czyli „białe wino z czarną porzeczką”. W restauracjach często stosuje się też inne warianty smakowe uzyskiwane za pomocą likieru jeżynowego lub brzoskwiniowego. Obecnie proporcje składników w koktajlu wynoszą ¾ wina i ¼ creme de cassis.
Ja dziś mam dla Was przepis na wspomniany wcześniej Kir Royal, gdzie białe wino jest zastąpione szampanem.
Na jedną porcję potrzebujemy 105 ml dobrego, wytrawnego szampana, bardzo mocno schłodzonego oraz 15 ml creme de cassis.
Na dno kieliszka do szampana (tzw. fleta) najpierw wlewamy likier, a następnie dopełniamy szampanem. Delikatnie mieszamy łyżką barową przez 2 sekundy. Gotowe!
Bon appetit!