Piemont to region w północno-zachodniej części Włoch, znany z produkcji jednych z najbardziej znanych i cenionych włoskich win. Klimat tutaj jest umiarkowany i kontynentalny, z długimi, zimnymi zimami oraz okresem letnim obfitującym z burze, gradobicia i mgły. Najczęściej uprawiane odmiany czerwonych winorośli to Nebbiolo, Dolcetto oraz Barbera, z białych z kolei Cortese, Moscato oraz Timorasso.
Dwa z najbardziej znanych win z Piemontu to Barolo i Barbaresco, z których obydwa są wytwarzane z odmiany winorośli Nebbiolo.
Zarówno Barolo, jak i Barbaresco są produkowane w 100% z odmiany winogron Nebbiolo, ale pochodzą z różnych obszarów Piemontu. Wino Barolo powstaje na wzgórzach wokół miasta Barolo w regionie Langhe, a Barbaresco na wzgórzach wokół miasta Barbaresco na obszarze o tej samej nazwie.
Nebbiolo to bardzo wymagająca odmiana winorośli, która jest trudna w uprawie i potrzebuje specyficznych warunków uprawy. Wina z tego szczepu cechuje wysoka kwasowość i taniny, z aromatami czerwonych owoców, róż i smoły. Barolo i Barbaresco DOCG przed wypuszczeniem na rynek leżakować: Barolo przez co najmniej 3 lata, w tym co najmniej 18 miesięcy w dębowych beczkach, Barbaresco 2 lata i co najmniej 9 miesięcy w beczce.
Barolo jest często określane mianem „Króla win” ze względu na swoją charakterystykę, jako jedno z najbardziej złożonych i pełnych win we Włoszech. Jest znane ze swojej taniczności i wysokiej kwasowości. W palecie aromatów najczęściej pojawiają się nuty wiśni, lukrecji i trufli.
Z kolei Barbaresco jest uważane za nieco delikatniejsze i bardziej eleganckie niż Barolo. Jest również bogate w garbniki i kwasowość z aromatami malin, fiołków i przypraw.