Wykwintna sałatka z arbuza

Gdy żar leje się z nieba z automatu tracimy apetyt. Zaprezentowana dziś sałatka pojawia się w mojej kuchni od dawna, jednak z biegiem lat ewoluowała i nabrała ostatecznego, satysfakcjonującego mnie sznitu. Swoją premierę miała pod żaglami i z miejsca zyskała swoich wiernych fanów. Jest prościutka w wykonaniu, a połączenie smaków, aromatów, tekstur i temperatur nadaje jej niezwykłej elegancji.

To idealna propozycja na przystawkę podczas przyjęcia w ogrodzie jak i na lunch w upalny dzień.

Może pojawić się również w wersji „dla dorosłych” z dodatkiem czerwonego wina.

Składniki (dla dwóch osób):

1 kg dojrzałego, jędrnego i soczystego arbuza (bardzo zimnego)
1/2 kostki sera feta (lub typu feta)
Garść posiekanych orzechów nerkowca
Garść lekko posiekanych orzechów piniowych
1 Łyżka drobno posiekanych listków mięty
1 łyżeczka świeżego, drobno posiekanego rozmarynu
Solidna garść świeżej rukoli

Czerwone wino

Przygotowanie:

Z arbuza wykrawamy kulki za pomocą specjalnej łyżki lub kroimy w kostkę. Miętę i rozmaryn drobno siekamy, dodajemy do arbuza. Mieszamy.

kate's kitchen

Kate’s Kitchen

Lekko przesiekane orzechy umieszczamy na suchej patelni i prażymy na złoto – podczas tego procesu przepięknie otwierają się ich aromaty.

Kate’s Kitchen

Liście rukoli rwiemy na mniejsze cząstki.

Kate’s Kitchen

Ser osączamy z nadmiaru zalewy i kroimy w niewielką kostkę. By dobrze się kroił należy go schłodzić. Obydwa składniki dodajemy do arbuza i delikatnie mieszamy. Całość posypujemy uprażonymi i wystudzonymi orzechami.

Kate’s Kitchen

Wersja dla dorosłych:

Ok 50 – 100ml czerwonego wina (użyłam Plavac Mali, Colnago, 2015) przelewamy do atomizera (małe atomizery można kupić np. w Rossmannie). Pokrojonego arbuza wymieszanego z ziołami skrapiamy winem i odstawiamy na ok. pół godziny. Wylewamy nadmiar soku. Reszta przepisu pozostaje niezmienna.

Bon appetit!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *