Już się powoli pojawiają, choć ceny jeszcze przyprawiają o zawrót głowy. FIGI!! Uwielbiam w każdej postaci: świeże, pieczone, grillowane, suszone czy też w postaci konfitury lub… nalewki. Ale dziś nie będzie dla odmiany o procentach, a figach zapiekanych z kozim serem dojrzewającym i rozmarynem serwowanych z miodem lawendowym. Uwielbiam to połączenie zarówno smaków, aromatów jak i różnych tekstur. Delikatny, aksamitny miąższ figi cudnie kontrastuje z lekko przypieczonym, chrupiącym serem a miód lawendowy i rozmaryn to połączenie niemal boskie. Przepis na figi zapiekane z kozim serem jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, idealny więc na takie upały, jakie ostatnio nam towarzyszą, gdyż nie trzeba stać w kuchni godzinami.
Składniki na figi zapiekane z kozim serem:
Figi (u mnie było 6 sztuk)
Kozia roladka dojrzewająca
Świeży rozmaryn (drobno posiekany)
Orzechy w miodzie (można zastąpić innym miodem – idealnie pasuje np. miód leśny lub lawendowy)
Czytaj także: NALEWKA Z PŁATKÓW DZIKIEJ RÓŻY
Przygotowanie:
Piekarnik na funkcji grilla rozgrzewamy do 200 stopni.
Figi dokładnie myjemy, odcinamy ogonek i przecinamy na krzyż tak, aby ćwiartki owocu lekko rozchyliły się. Trzeba robić to ostrożnie, żeby mięciutkiej figi nie rozkroić do końca.
Kozi ser kroimy na kawałki i umieszczamy go między ćwiartkami fig. Tak przygotowane figi wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Czytaj także: CHŁODNIK OGÓRKOWY Z PRAŻONYMI ORZECHAMI
Wszystko posypujemy niewielką ilością rozmarynu.
Tak przygotowane figi z kozim serem wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 minut, aż ser lekko przyrumieni się.
Po tym czasie wyjmujemy naczynie z piekarnika i polewamy zawartość miodem.
Czyż nie super proste i szybkie?