Bardzo lubię, gdy zimą, kiedy za oknem szaleje śnieżyca i wichura, w domu pachnie cynamonem, goździkami czy pieczonymi orzechami, czyli smakołykami. Do tego kieliszek dobrego wina, ciekawa książka i jak dla mnie jeden z kilku przepisów na wieczór idealny mam gotowy. Pogoda za oknem jakby trochę zgadza, więc jako uzupełnienie poniedziałkowego popołudnia lub wieczoru mam dla Was fantastyczny przepis na przepyszne pieczone jabłka z masą orzechową.
Składniki:
6 niedużych jabłek
2-3 łyżki mąki
3 łyżki masła
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 duża łyżka rodzynek
2-3 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczka mielonych goździków
1-2 łyżki soku z cytryny
Lody waniliowe
Przygotowanie:
Jabłka dokładnie myjemy, odkrawamy górną część (tą z ogonkiem) na wysokości ok 1/3 jabłka. Następnie wydrążamy gniazdo nasienne i jabłka skrapiamy sokiem z cytryny.
W rondelku topimy i rozgrzewamy masło uważając, aby się nie przypaliło. Dodajemy orzechy, rodzynki miód oraz przyprawy i krótko przesmażamy. Dodajemy dwie łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Jeśli masa wyda się zbyt płynna, dodajemy trzecią łyżkę, ale może nie być to konieczne.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Nadziewamy jabłka, w miejscu po gniazdach nasiennych masą orzechową tak, żeby odrobinkę wystawała i całość przykrywamy odciętą uprzednio „czapeczką”. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez ok. 15 – 20 minut.
Serwujemy z lodami waniliowymi.
Bon appetit!