Pasztety, paszteciki. Solo, nadziewane lub same będące pysznym nadzieniem są nieodłącznym „symbolem” nadchodzących Świąt. Ja osobiście uwielbiam klasyczny pasztet (najlepiej mojej mamy) z sosem tatarskim. Dla mnie to smakołyk nie do opisania 🙂
Pasztecik na kruchym spodzie – szybki przepis
Dziś za to mam dla Was bardzo szybki przepis z wykorzystaniem mięska z bulionu, na który przepis napisałam wczoraj. Wszak tyle dobroci to szkoda, żeby się zmarnowały.
Składniki:
Mięso i pozostałe warzywa z TEGO przepisu
Świeżo zmielony pieprz
Sól
Gałka muszkatołowa
Jajko
Żółty ser (użyłam tartego szafira – taki akurat miałam pod ręką)
Kruche ciasto wytrawne:
200 g mąki
100 g masła (jeśli ciasto będzie Wam się zbyt sypać, można dodać jeszcze trochę masła)
1 jajko
Szczypta soli
Szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
Zagniatamy ciasto, przekładamy na blaszkę i lekko podpiekamy, 180 stopni, grzanie góra-dół.
Mięso wraz z warzywami mielimy. Dodajemy przyprawy oraz jajko i dokładnie wyrabiamy masę.
Następnie wykładamy ją na lekko podpieczony spód i pieczemy „na rumiano” – ok. 20 minut, 180 stopni, grzanie góra-dół.
Pod koniec pieczenia posypujemy startym serem.
Po upieczeniu dekorujemy szczypiorkiem i gotowe.
Taki farsz mięsny możemy wykorzystać do przygotowania TAKICH pierożków.
3 comments on “Pasztecik na kruchym spodzie”
Pichceniomania
Pychota, bardzo lubię takie wytrawne wypieki.
Pełnia Smaków
Oj mocno smakowicie 🙂
Kates Kitchen by Kasia S Post author
bardzo smaczne. No i nic się nie zmarnowało 🙂