Omlet – naprawdę nie ma prostszego przepisu na to pyszne danie. Dla mnie to żelazne śniadanie, które daje mi mnóstwo energii i sił. Wprost uwielbiam jak, delikatne w środku i leciutko chrupiące ciasto omletowe nasiąka miodem….mmmm…. aż cieknie ślinka… Już jutro rano…
Składniki:
2 jajka ekologiczne
10 g mąki bezglutenowej (zwykły koncentrat lub koncentrat „biszkoptowy”) LUB 10 g mąki pełnoziarnistej
5 g klarowanego masła lub rafinowanego oleju kokosowego
10 g miodu
20 g masła orzechowego – używam masła Sante GoOn! lub swojego domowego
Przygotowanie:
Jajka wbijamy do suchej miski i ubijamy za pomocą miksera na puszystą pianę dopóki nie staną prawie białe.
Użytkownicy Thermomixa: jajka ubijamy za pomocą motylka, czas: ok. 3 minuty, obroty 4.
W czasie ubijania rozgrzewamy na niedużej patelni klarowane masło lub olej kokosowy.
Następnie do ubitych jajek dodajemy mąkę i bardzo dokładnie mieszamy uważając, żeby piana nie „klapnęła”.
Przelewamy masę na patelnię, przykrywamy pokrywką i smażymy na rumiano z obu stron.
Następnie smarujemy miodem i masłem orzechowym i…. mamy absolutnie przepyszne, sycące i wartościowe śniadanie.
Tip: zwróćcie uwagę, aby zarówno naczynia jak i sprzęt do ubijania były idealnie suche. W innym przypadku piana nie będzie chciała się ubić 🙂