Już się powoli pojawiają, choć ceny jeszcze przyprawiają o zawrót głowy. FIGI!! Uwielbiam w każdej postaci: świeże, pieczone, grillowane, suszone czy też w postaci konfitury lub… nalewki. Ale dziś nie będzie dla odmiany o procentach, a figach zapiekanych z kozim serem dojrzewającym i rozmarynem serwowanych z miodem lawendowym. Uwielbiam to połączenie zarówno smaków, aromatów jak i różnych tekstur. Delikatny, aksamitny miąższ figi cudnie kontrastuje z lekko przypieczonym, chrupiącym serem a miód lawendowy i rozmaryn to połączenie niemal boskie. Przepis na figi zapiekane z kozim serem jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, idealny więc na takie upały, jakie ostatnio nam towarzyszą, gdyż nie trzeba stać w kuchni godzinami.

 Składniki na figi zapiekane z kozim serem:

 Figi (u mnie było 6 sztuk)

Kozia roladka dojrzewająca

Świeży rozmaryn (drobno posiekany)

Orzechy w miodzie (można zastąpić innym miodem – idealnie pasuje np. miód leśny lub lawendowy)

 Czytaj także: NALEWKA Z PŁATKÓW DZIKIEJ RÓŻY

Przygotowanie:

 Piekarnik na funkcji grilla rozgrzewamy do 200 stopni.

 Figi dokładnie myjemy, odcinamy ogonek i przecinamy na krzyż tak, aby ćwiartki owocu lekko rozchyliły się. Trzeba robić to ostrożnie, żeby mięciutkiej figi nie rozkroić do końca.

 Kozi ser kroimy na kawałki i umieszczamy go między ćwiartkami fig. Tak przygotowane figi wkładamy do naczynia żaroodpornego.

Czytaj także: CHŁODNIK OGÓRKOWY Z PRAŻONYMI ORZECHAMI

 Wszystko posypujemy niewielką ilością rozmarynu.

 Tak przygotowane figi z kozim serem wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 minut, aż ser lekko przyrumieni się.

 Po tym czasie wyjmujemy naczynie z piekarnika i polewamy zawartość miodem.

 Czyż nie super proste i szybkie?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *