Zwane też Ciastkami Fenomenalnymi lub Ciastkami Chorwackimi ze względu na zastosowanie kwatów lawendy, własnoręcznie zbieranych przeze mnie i suszonych w Chorwacji 🙂 Bez cukru dodanego. Testowane były w warunkach górskich i spełniły wybornie swoje zadanie natychmiastowego doenergetyzowania 🙂
Składniki:
140 g płatków owsianych
150 g naturalnego jogurtu
1 jajko
1 duży dojrzały banan
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta zmielonych: cynamonu, imbiru, kardamonu, anyżu, gałki muszkatołowej, goździków, odrobinka mielonego ziela angielskiego i pieprzu – można użyć gotowej przyprawy do piernika (1 łyżeczka, sparwdzamy etykiety, czy aby nie jest dosładzana)
Spora szczypta roztartych w palcach suszonych, kwiatów lawendy + dodatkowa porcja do posypania
Świeże daktyle
Kilka kostek gorzej czekolady
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz lawendy umieszczamy w blenderze i dokładnie miksujemy na gładką masę. Ostrożnie przelewamy do foremek na ciasteczka.
Daktyle sparzamy, obieramy ze skóry, wyjmujemy pestki i przekrawamy na mniejsze kawałki (zależy, jakiej wielkości mamy foremki).
Kostki czekolady przekrawamy na pół.
Daktyle i/lub czekoladę umieszczamy w foremkach z ciastem.
Ciasteczka posypujemy kwiatami lawendy i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Gotowe ciastka posypujemy jeszcze odrobinką lawendowych kwiatków
Używam foremek zakupionych w Tchibo: http://www.tchibo.pl/