Jak czytać etykiety win niemieckich - szkolenie praktyczne

Jak czytać etykiety win niemieckich – szkolenie praktyczne


Etykiety win niemieckich - warsztat praktyczny

Czy zdarza Ci się stanąć przed półką z niemieckimi winami i poczuć istny zawrót głowy na widok nieznanych nazw? Chciałbyś kupić wytrawnego Rieslinga, ale nie masz pojęcia jak go wybrać, a określenie „feinherb“ kojarzy Ci się wyłącznie z tajemniczą apteczną miksturą?

Jesteś we właściwym miejscu, gdyż mamy dla Ciebie specjalistyczne szkolenie z czytania etykiet win niemieckich, po których słowa „trocken“ czy „auslese“ nie będą skrywały już żadnych tajemnic. 

Dowiesz się także, jak odczytywać i identyfikować określone regiony i związane z nimi charakterystyki wina oraz jak interpretować poszczególne predykaty. Opowiem Ci także, czego możesz spodziewać się po Rieslingu z Doliny Mozeli czy też z dalekiej Australii. Przy okazji pilnej nauki zdegustujemy aż 6 win pochodzących z odmiany Riesling!

 Co otrzymujesz:

  • merytoryczne, interaktywne zajęcia
  • szczegółowe materiały na własność
  • słowniczek związany z winami niemieckimi
  • 6 próbek wina
  • słodki lub wytrawny autorski prezent „do wina“
  • wodę, domową lemoniadę bez ograniczeń, pieczywo
  • rabat na zakup wina w sklepie specjalistycznym

Kiedy: termin do ustalenia

Gdzie: Salon Degustacyjny, ul. Bodziszkowa 2

Szkolenie prowadzi Sommeliere Kasia Solańska, absolwentka londyńskiej szkoły Wine and Spirit Education Trust – wine lvl 3, spirits oraz pierwsza w Polsce certyfikowana przez WSET sommeliere SAKE. Międzynarodowa sędzia winiarska. Autorka wielu publikacji na temat wina i sztuki sommelierskiej. Specjalistka food&wine pairingu. Wykładowca w uznanej krakowskiej Szkole Sommelierów by Monika Bielka-Vescovi.

Riesling jest jedną z najznakomitszych odmian białych winorośli. Pokazuje swe mocne strony we wszystkich możliwych odsłonach: jako musujący Sekt, lekkie wino Kabinett, szlachetne Spätlese. Dostępny jest w każdym stylu: od wytrawnego, przez półwytrawne, po słodkie. Riesling jest świetnym towarzyszem wielu potraw, w szczególności dań z ryb, drobiu, dań kuchni azjatyckiej i deserów. Niemcy są największym producentem rieslinga na świecie. Powierzchnia upraw wynosi ponad 24.049 tys. ha, co stanowi ok. 60% uprawy tej winorośli na ziemi. Najwięcej rieslinga uprawia się w regionach Palatynatu, Mozeli i Hesji Nadreńskiej. Letnia akcja promocyjna rieslinga „Riesling Weeks 2022” jest organizowana przez Niemiecki Instytut Wina – organizację działającą na rzecz promocji wina niemieckiego. Zapraszamy miłośników wina do skosztowania najlepszych niemieckich rieslingów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *