
Zupa-krem z białych szparagów
Szparagi – dlaczego warto. Białe szparagi (zielone zresztą też, ale dziś przepis na białe) to ciekawe warzywa. Rosną w postaci pędów pod ziemią. Zwykle są […]

Pączki. Najlepszy przepis.
„Powiedział mi Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła” (staropolskie przysłowie) Już niedługo Tłusty Czwartek. Znów wszyscy dostaniemy obłędu na punkcie […]

[Wino i kuchnia] Jak dobrać wino do pizzy?
Choć historia pizzy jest prawie tak stara jak świat, to w czasach „nowożytnych” jej powstanie datuje się na rok 1889, kiedy to we Włoszech urzędowała […]

Furmint, Dry Tokaj, Bodvin Wines, 2019
Furmint to biała odmiana winorośli uprawiana głównie na Węgrzech. Charakteryzuje się naturalnie wysoką kwasowością, dosyć pełną budową i jest podatna na działanie szlachetnej pleśni co […]

Najczęstsze wady wina
Przyznajcie, ileż to razy otworzyliście butelkę wina i wydawało Wam się, że coś jest nie tak? Jednak kompletnie nie potrafiliście tego nazwać i właściwie nie […]

Kokosanki
Karnawał zbliża się wielkimi krokami. U mnie jest to okres, gdy drzwi do domu praktycznie nie zamykają się, a zmienia się jedynie konfiguracja gości. Uwielbiam […]