Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
1 puszka ciecierzycy gotowanej na parze Bonduelle
3 łyżki sezamu
2 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
Sok z cytryny do smaku
Sól i kmin rzymski wg uznania do smaku
2 łyżki posikanego koperku
½ średniego buraka lub 1 jeden malutki (ma dać piękny kolor i charakterystyczny posmak)
Posypka orzechowa (orzechy włoskie, kminek, kolendra, sól)
Przygotowanie:
Sezam uprażyłam na suchej patelni na złoto. Przesypałam do blendera, zmieliłam. Dodałam oliwę z oliwek tak, żeby powstała gładka, jednolita pasta.
Dodałam ciecierzycę, czosnek, szczyptę soli i sok z cytryny (mniej więcej łyżkę). Ponownie dolałam niewielką ilość oliwy i zmiksowałam na gładziutką pastę. Pasta powinna być aksamitna i dosyć „miękka” w konsystencji.
Otrzymaną pastę podzieliłam na 3 części. Pierwszą z nich przełożyłam do miseczki i jedynie polałam niewielką ilością oliwy – hummus klasyczny.
Do drugiej dodałam koperek i ponownie zmiksowałam. Po umieszczeniu w miseczce polałam odrobiną oliwy i posypałam odrobinką posiekanego koperku – hummus z koprem.
Do trzeciej dodałam pokrojonego na mniejsze części buraka i również zmiksowałam. Po przełożeniu do miseczki polałam odrobiną oliwy i zaserwowałam z posypką orzechową.
Wszystko podałam z bezglutenowymi grzankami z TEGO przepisu
2 comments on “Pomysł na przekąskę – hummusowe trio”
Zuza
hummusu nigdy za wiele 🙂
Kates Kitchen by Kattia S Post author
Zgadzam się. Sama uwielbiam 🙂