Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki:
1 puszka ciecierzycy gotowanej na parze Bonduelle
3 łyżki sezamu
2 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
Sok z cytryny do smaku
Sól i kmin rzymski wg uznania do smaku
2 łyżki posikanego koperku
½ średniego buraka lub 1 jeden malutki (ma dać piękny kolor i charakterystyczny posmak)
Posypka orzechowa (orzechy włoskie, kminek, kolendra, sól)

Przygotowanie:
Sezam uprażyłam na suchej patelni na złoto. Przesypałam do blendera, zmieliłam. Dodałam oliwę z oliwek tak, żeby powstała gładka, jednolita pasta.

Dodałam ciecierzycę, czosnek, szczyptę soli i sok z cytryny (mniej więcej łyżkę). Ponownie dolałam niewielką ilość oliwy i zmiksowałam na gładziutką pastę.  Pasta powinna być aksamitna i dosyć „miękka” w konsystencji.

Otrzymaną pastę podzieliłam na 3 części. Pierwszą z nich przełożyłam do miseczki i jedynie polałam niewielką ilością oliwy – hummus klasyczny.

Do drugiej dodałam koperek i ponownie zmiksowałam. Po umieszczeniu w miseczce polałam odrobiną oliwy i posypałam odrobinką posiekanego koperku  – hummus z koprem.

Do trzeciej dodałam pokrojonego na mniejsze części buraka i również zmiksowałam. Po przełożeniu do miseczki polałam odrobiną oliwy i zaserwowałam z posypką orzechową.

Wszystko podałam  z bezglutenowymi grzankami z TEGO przepisu

2 comments on “Pomysł na przekąskę – hummusowe trio”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *