20210707 160713 840x560 - Merlot, Buhac, 2019, Chorwacja

Merlot, Buhac, 2019, Chorwacja

Ja jeszcze nie miałam kiedy wyrwać się do Chorwacji, Chorwacja więc przyjechała do mnie. A niebawem więcej opisów win z mojego ukochanego regionu Europy. 

O winnicy:

IVAN BUHAC

“Winiarnia rodzinna umiejscowiona w historycznej Slawonii (wschód Chorwacji), gdzie Sawa i Drawa spotykają się z Dunajem, i blisko już stąd do serbskiej granicy. Ivan Buhač wytwarza wina w pobliżu Ilok nad Dunajem od roku 1998. Obecnie w rękach jego rodziny znajduje się 20 hektarów winnic, na których uprawia siedem odmian. Graševina jest główną z nich – stanowi 60% produkcji, zaś Merlot jest drugim najważniejszym szczepem – 20% produkcji. W produkcji wina białego głównym celem jest wytwarzanie świeżego wina o mocnym aromacie owoców. Z kolei przy czerwonych ambicje i stylistyka idą w stronę uzyskania bogatych, potężnych struktur o silnym zabarwieniu i dojrzałych aromatach.” – RAFA-WINO

Wygląd:

Wino o kolorze ciemnorubinowym

Nos:

o wysokiej intensywności i pomimo, że wino jest bez wady, nie każdemu może przypaść do gustu. Biorąc pod uwagę charakterystykę aromatów, znajdziemy tutaj dużo ciemnych owoców leśnych, takich jak jeżyny, czarne porzeczki i borówki. W pierwszym nosie wyjątkowo intensywne są aromaty ziemiste, ściółki leśnej, grzybów oraz mokrych liści, które po dłuższej chwili kontaktu z powietrzem zdecydowanie łagodnieją i pojawiają się przyjemniejsze nuty czekolady czy toffi. Niestety zdecydowanie wybija się alkohol, który momentami aż „kręci“ w nosie, jednak mamy do czynienia z winem stosunkowo młodym, istnieje więc szansa, że wraz z czasem odczucie to złagodnieje.

Zobacz także: [Notka]: Tunderrozsa, Vida Peter, Szekszard

Usta:

Wino o wysokiej kwasowości i wysokim poziomie zielonych tanin. Charakterystyka aromatów pokrywa się z nosem, mamy więc dużą ilość ciemnych leśnych owoców, wśród których dominują kwaśne jeżyny i borówki brusznice. W ustach również pojawiają się nuty mokrych liści, mokrej ziemi i ściółki leśnej. Alkohol, choć wysoki w ustach nie jest narzucający się.

20210707 160653 595x793 - Merlot, Buhac, 2019, Chorwacja
Fot. Kasia Solańska, K8K

Podsumowanie:

Wino młode, z potencjałem do starzenia dzięki wysokim poziomom kwasowości, tanin i alkoholu. Za dwa – trzy, a nawet 4 lata będzie zdecydowanie lepiej ułożone, warto więc sprawić sobie kilka butelek i móc cieszyć się odkrywaniem zachodzących w nich zmian.

Jakość:

wino dobre (ale ma szanse awansować)

Do czego: ossobuco, stek wołowy serwowany z masłem lub kremowym sosem na bazie śmietanki, makaron z płatkami smażonej wołowiny w kremowym sosie serowym.

Zobacz także: [Przepis]: Ossobuco

Wino dostępne jest w sklepach RAFA-WINO i na RAFA-WINO.PL

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *