W ostatnią sobotę strasznie chodziło za mną coś słodkiego. Zrobiłam więc coś na kształt cynamonowego serniczka na zimno. Polecam 🙂
200g twarogu półtłustego
200g kremowego jogurtu naturalnego
60g miodu naturalnego
3 łyżki nasion chia
4 łyżeczki żelatyny spożywczej (można zastąpić agarem)
½ – 1 łyżeczka cynamonu
mrożone jeżyny
3-4 łyżeczki żelatyny spożywczej (można zastąpić agarem)
Dowolny słodzik wg smaku i uznania
Owoce do ozdoby
W blenderze miksujemy twaróg, jogurt, miód oraz cynamon na gładziutką masę. W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do masy. Dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy.
W rondelku gotujemy jeżyny tak, aby rozpadły się na gładki „dżem”. Dosładzamy wg uznania. Następnie przecieramy przez sitko tak, aby pozbyć się pestek i ponownie zagotowujemy tak, aby powstał dosyć gęsty mus. Dodajemy żelatynę i przestudzamy.
Do słoiczków/pucharków nakładamy masę twarogową i umieszczamy w lodówce do stężenia. Gdy ser stwardnieje, nakładamy mus i ponownie wkładamy do lodówki. Deser powinien chłodzić się kilka godzin. Ozdabiamy świeżymi owocami. Smacznego!