bento box

Dziś mam dla Was pomysł na wieloskładnikowy obiad do pudełka. Choć pozornie wygląda na skomplikowany, to za chwilkę bardzo się zdziwicie. Jest świetnie skomponowany pod względem odżywczym, bardzo zdrowy, a smakowo? Istne niebo w gębie! Składają się na niego:
– gravlax
– boczniaki marynowane w sosie teriyaki z sezamem
– glony wakame marynowane
– kiszony ogórek (ja użyłam własnej roboty, z wyraźnym aromatem ziela angielskiego i liści czarnej porzeczki)
– tofu naturalne
– wiórki ze świeżego pora

Składniki i przygotowanie:
Gravlax:
ok. 200 g filetu łososia (lub wg potrzeb)
sól
biały pieprz
później: sok z cytryny, drobniutko posiekany koperek lub zielona cebulka
Filet przekrawamy w poprzek na pół, posypujemy solą i białym pieprzem. Składamy i ciasno zawijamy w folię spożywczą. Łosoś jest dobry już po kilku godzinach, ale najlepiej, aby marynował się co najmniej kilkanaście godzin (2 dni to już w ogóle byłoby idealnie). Po ułożeniu w pudełku skrapiamy odrobiną soku z cytryny i posypujemy koperkiem/cebulką.

Boczniaki:
1 opakowanie świeżych boczniaków
Sos teriyaki z sezamem / lub teriyaki + łyżeczka sezamu
1 łyżka oliwy
Boczniaki myjemy i kroimy wzdłuż na cieńsze paski. Zalewamy taką ilością sosu, aby całe były nim pokryte, ale nie “pływały” (mniej więcej 2-3 łyżki). Zostawiamy na ok. godzinę. Smażymy ok. 3-5 minut na mocnym ogniu tak, aby teriyaki się skarmelizował.

Wakame:
Garść glonów wakame
3-4 łyżki sosu do sushi / octu ryżowgo
1-2 łyżki oleju sezamowego
1-2 łyżeczki sezamu (akurat miałam saszetkę kolorowego i takiego właśnie użyłam)
Suszone glony zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na ok. 10 minut (raczej więcej, niż mniej). Pamiętajcie, że po namoczeniu zwiększają one swoją objętość 10-krotnie!. Odcedzamy i lekko osuszamy na ręczniku papierowym. Umieszczamy w miseczce i zalewamy marynatą z sosu/octu, oleju sezamowego i sezamu i zostawiamy (u mnie marynowały się przez noc).

Ogórki kroimy w cieniutkie paseczki, świeżego pora w wiórki, a tofu w kosteczkę. Układamy wszystko w pudełku wg własnego widzimisię, jednak ogórka zdecydowanie bliżej łososia, gdyż tworzą swoisty smakowity zestaw 🙂

Można serwować z sosem sojowym.

 

One comment on “Pudełkowy obiad mocy – przepis”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *