Badrijani nigvzit

Te roladki z bakłażana wprost uwielbiam. Pierwszy raz jadłam je w Gruzji,  gdzie jest to tradycyjna przystawka, a także zakąska podawana do wina. Choć każda gospodyni i każdy kucharz przygotowują ją ciut inaczej, to zawsze smakuje wybornie. A jak przygotowuję je ja? Zobaczcie:

Składniki:

1 nieduży bakłażan

1 ząbek czosnku

Solidna garść orzechów włoskich,

1 łyżka octu winnego,

1 łyżka białego wina

2-3 łyżki oliwy z oliwek

½ łyżeczki kminku,

½ łyżeczki nasion kolendry,

1 mały ząbek czosnku,

1 łyżka posiekanej świeżej kolendry

Sól do smaku

Owoc granatu do dekoracji

Masło klarowane do smażenia

20200613 164945 595x446 - Badrijani nigvzit
Roladki z bakłażana. Fot. Kate’s Wine&Cuisine.

Przygotowanie:

Oberżynę dokładnie myjemy, a następnie kroimy w cienkie plastry – dosłownie 2-3 mm. Na patelni rozpuszczamy klarowane masło. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy plastry bakłażana na złoto. Układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Nadzienie: orzechy włoskie wraz z  czosnkiem, octem, winem, oliwą i przyprawami dobrze blendujemy. Masa będzie wyglądała na lekko „suchą”, ale gdy weźmiemy ją w palce zaczyna się sklejać.

Na przestudzone plastry bakłażana nakładamy po mniej więcej łyżeczce nadzienia i zawijamy roladkę. Jeśli plastry oberżyny wydają się być zbyt szerokie, można dodatkowo przeciąć je na pół.

Dekorujemy owocem granatu.

Bon appetit!

One comment

  1. Także miałam okazję spróbować je kilka lat temu w Gruzji i miło wspominam. Przepis zanotowany, mam nadzieję, że uda mi się zrobić w najbliższej przyszłości, choć u mnie to nigdy nic nie wiadomo:D

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *