Smaki morza w moim Salonie Degustacyjnym: ostrygi, jeżowiec i słoweńskie wina musujące Mare Santo z morskich głębin. 

W zaciszu mojego Salonu Degustacyjnego w Krakowie, przy nastrojowym świetle i dźwiękach subtelnej muzyki, zorganizowałam wyjątkową degustację na zamówienie, zamkniętą, która przeniosła nasze zmysły na słoneczne tereny Słowenii. Bohaterami (a może bohaterkami?) wieczoru było pięć starannie wyselekcjonowanych odmian ostryg z całego świata, delikatny jeżowiec oraz dwa unikatowe wina musujące od słoweńskiego producenta Mare Santo, które dojrzewały w morskich głębinach Adriatyku: białe Cuvée Prestige (kupaż rebuli i chardonnay) oraz Rosé (pinot noir).

Zdjęcie pochodzi z oficjalnej strony Mare Santo

Blichtr i blask

Na stołach, na kryształowych misach z lodem, prezentowało się pięć gatunków ostryg, a każda z nich opowiadała inną historię swojego pochodzenia. Do tego bajeczne piwonie i nastrojowe świece – sami sobie wyobraźcie, jak to wyglądało.

Zdjęcie pochodzi ze zbiorów własnych

 Fine de Claire

Rozpoczęłam od podania ostrygi Fine de Claire z Francji, o subtelnym, lekko słonawym smaku z delikatną nutą orzecha laskowego. Idealnie skomponowała się z pierwszym kieliszkiem – białym Cuvée Prestige. To wyjątkowe wino, dojrzewające na dnie Adriatyku, oczarowało nas swoją elegancją, mineralnością i świeżością, wspaniale podkreślając delikatność ostrygi i pozostawiając na podniebieniu orzeźwiający, morski akcent z subtelnymi nutami cytrusów i białych kwiatów.

Zdjęcie pochodzi z oficjalnej strony Mare Santo

Gillardeau

Następnie zaproponowałam ostrygę Gillardeau, cenioną za jej mięsiste ciało i złożony smak z owocowo-orzechowymi niuansami. Jej z kolei towarzyszyło wino różowe, Rosé, które urzekło nas swoją delikatną barwą, świeżymi aromatami czerwonych owoców i subtelnymi bąbelkami, doskonale współgrając z intensywnością ostrygi. Unikalny proces starzenia wina pod wodą, nadał mu niezwykłej gładkości i finezji.

 Belon

Kolejną w kolejce była ostryga Belon, znana ze swojego wyrazistego, metalicznego smaku. Jej unikalny charakter został złagodzony przez łyk Rosé, które wniosło doznanie owocowej świeżości i delikatnej kwasowości, tworząc intrygujące połączenie kontrastów 

Kumamoto

Czwarta odmiana, ostryga Kumamoto z Pacyfiku, zachwyciła nas swoją słodkawą nutą i kremową konsystencją. Jej delikatność została podkreślona przez pierwszy kieliszek Cuvée Prestige, którego lekkość i subtelne bąbelki idealnie się z nią zgrały, ukazując, jak morskie terroir wpływa na subtelność wina i jego mineralny charakter. 

Tsarskaya

Na finał degustacji ostryg zaserwowałam ostrygę Tsarskaya, dużą i jędrną, o świeżym, lekko słodkawym smaku, uprawianą na farmach w Bałtyku. Jej elegancję podkreśliło ponowne spotkanie z białym Cuvée Prestige, którego złożony profil aromatyczny z nutami tostowymi i delikatnymi akcentami morskimi, wynikający z dłuższego morskiego dojrzewania, dodał degustacji wyrafinowanego akcentu. 

Jeżowiec

Po tej morskiej podróży przyszedł czas na jeżowca. Podałam go w naturalnej formie – wszak po co psuć doskonałość? Jego unikalny, słodko-słony smak z nutą umami stanowił fascynujące zwieńczenie degustacji. Tym razem zaproponowałam oba wina musujące: najpierw orzeźwiające Cuvée Prestige, a następnie owocowe Rosé, aby moi Goście mogli docenić, jak ich unikalny charakter, ukształtowany przez dojrzewanie w Adriatyku, komponuje się z tym morskim przysmakiem. 

Zdjęcie pochodzi z oficjalnej strony Mare Santo

Ten wieczór w moim Salonie Degustacyjnym był nie tylko wyjątkową podróżą po smakach morza, ale także odkryciem innowacyjnego podejścia słoweńskiego producenta Mare Santo do tworzenia win musujących. Ich unikalna metoda dojrzewania w głębinach Adriatyku nadaje winom Cuvée Prestige i Rosé niezwykłej mineralności, elegancji i subtelnych morskich nut, które doskonale pasowały do pysznych ostryg i delikatnego jeżowca. Kameralna i specjalnie zaaranżowana na tę okazję atmosfera mojego Salonu Degustacyjnego idealnie dopełniła całości, czyniąc ten wieczór prawdziwą celebracją morskich delicji i słoweńskiego winiarstwa. Każdy uczestnik otrzymał nożyk do otwierania ostryg oraz booklet z informacjami na temat degustacji ostryg oraz o wybranych na ten wieczór gatunkach.

** ze względu na zamknięty charakter imprezy, Goście nie wyrazili zgody na publikację swojego wizerunku i poprosili o umieszczenie minimalnej ilości zdjęć. W sumie, to im się nie dziwię 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *